Marele Zid de Foc Chinezesc a ”împrejmuit” și site-ul Alphabet

Marele Zid de Foc Chinezesc a ”împrejmuit” și site-ul Alphabet

Cenzura online în China este atât de bună încât a ajuns să fie poreclită ”Marele Zid de Foc Chinezesc”. Că serviciile Google sunt interzise în această țară se știe de mult timp, dar acum ”zidul” s-a extins și în jurul site-ului Alphabet, noua companie care include și motorul de căutare Google.

Chinezii care încearcă să acceseze site-ul abc.xyz (site-ul companiei Alphabet) sunt redirecționați către o pagină de Eroare, exact cum se întâmplă și în cazul google.com sau youtube.com, potrivit Mashable.

Deocamdată nu se știe dacă guvernul chinez a blocat dinadins pagina abc.xyz, sau dacă aceasta a fost blocată automat fiindcă este găzduită pe serverele Google.com.

China și Google nu sunt prieteni de mult timp. În 2010, în urma unui atac informatic asupra Google, operat de către hackeri chinezi, compania și-a strâns ”catrafusele” și s-a mutat cu totul în Hong Kong. În 2014, guvernul chinez a tăiat complet accesul la Gmail, cel mai probabil pentru a bloca conversațiile despre democrație pe acea platformă.

Problemele site-ului Alphabet par să se înmulțească pe zi ce trece. Aparent, Google ar fi călcat și pe bătăturile celor de la BMW, companie care deține trademark-ul Alphabet, dar și site-ul alphabet.com.

Citește și: