Germania vrea să zburăm hipersonic până în 2030

Germania vrea să zburăm hipersonic până în 2030

Agenţia aerospaţială din Germania, numită Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), vrea să învie un plan vechi de zeci de ani, care până acum nu a fost pus în practică: să facă posibile zborurile hipersonice.

Pentru asta, au inventat un vehicul care funcţionează asemănător unei rachete, care poate căra până la 100 de pasageri şi să facă în doar 90 de minute drumul între Europa şi Australia. Nu este prima oară când DLR ţinteşte la un avion spaţial atât de mare, dar acum este pregătită să înceapă lucrările pentru el. Până în 2030, SpaceLiner ar trebui să fie gata, potrivit Aviation Week.

Vehiculul ar opera foarte asemănător Space Shuttle, cu deosebirea că va avea o cabină ejectabilă capabilă să zboare independent de restul vehiculului, pentru ca apoi să aterizeze precum un avion obişnuit. „Avem deja sute de milioane de pasageri care călătoresc intercontinental în fiecare an. Dacă am reuşi să scurtăm timpul necesar călătoriilor fie şi cu 0,2%, ar avea un impact uriaş”, a explicat Martin Sippel.

Deşi proiectul are o etichetă de aproape 33 de miliarde de dolari, se pare că nu va fi destinat strict celor bogaţi. Oricum, sunt implicate în dezvoltarea sa companii precum Space X, Virgin Galactic, Boeing şi Lockheed Martin, aşa că putem avea aşteptări mari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: