Scutul care ne va proteja de rachete e inspirat de Star Wars

Scutul care ne va proteja de rachete e inspirat de Star Wars

Boeing, o companie renumită pentru aeronavele sale, este unul dintre cei mai mari producători de armament, iar noul său patent pare scos din filmele SF.

Din punct de vedere al sumelor cheltuite pe apărare, Statele Unite ale Americii sunt pe primul loc pe glob. Având cheltuieli echivalente cu 3,8% din PIB, sau aproximativ 680 de miliarde de dolari, nu este de mirare că mașina de război americană este cea mai dezvoltată de pe glob la acest moment. Dintre cele 680 de miliarde de dolari menționate mai devreme, peste 40 miliarde de dolari s-au dus în anul 2014 către Boeing.

Însă tehnologia pe care gigantul american s-ar putea să o aducă pe piață în curând ar putea să-i mărească veniturile și mai mult. Boeing tocmai a primit un patent pentru un scut ce ar putea proteja vehiculele împotriva exploziilor. Acesta nu va putea preveni efectele cauzate de șrapnel, însă va putea fi utilizat cu succes împotriva undelor de șoc care de multe ori pot cauza la fel de multe pagube.

Tehnologia ar putea fi în unele cazuri mai eficientă decât un scut antirachetă și se va baza pe două componente: un senzor care va putea detecta explozii ce produc unde de șoc și un generator care primește semnalul senzorului și care va ioniza o mică regiune, creând un ”câmp de plasmă” între explozie și țintă cu ajutorul laserelor, microundelor și electricității.

Câmpul va avea temperatură, densitate și compoziție diferite de cele ale mediului înconjurător și va împiedica undele să ajungă la țintă. Tehnologia se asemănă foarte mult cu cea folosită în filmul Star Wars: Episode 1, singura diferență fiind faptul că aceasta nu ar putea acoperi complet o țintă datorită aerului ionizat și temperaturii ridicate.

După cum scrie și CNET, scutul antirachetă din film ar putea fi, din punct de vedere teoretic, reprodus în realitate. Dar pe lângă explozii și alte amenințări, acesta probabil ar reflecta și lumina, iar cei dinăuntru nu ar mai vedea nimic.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: