NASA are un nou plan de protejare a Terrei

NASA are un nou plan de protejare a Terrei

Agenţia spaţială americană, NASA, şi cea europeană, ESA, şi-au unit forţele pentru a proteja planeta în cazul unei eventuale ameninţări venite din spaţiul cosmic, de la numeroşii asteroizi aflaţi în sistemul solar.

Această colaborare a fost anunţată încă din 2012, când cele două agenţii prezentau un plan de acţiune privind monitorizarea asteroizilor periculoşi aflaţi în apropierea relativă a Pământului. Acest proiect a primit denumirea Asteroid Impact & Deflection Assessment (AIDA), iar în cursul acestui an oamenii de ştiinţă de la cele două agenţii spaţiale au început observaţiile asupra unui sistem binar de asteroizi, 65803 Didymos, format dintr-un asteroid mic care orbitează unul mai mare, scriu cei de la Quartz.

În cadrul acestui proiect urmează să fie testate metodele de acţiune prin lansarea a două sonde spaţiale spre 65803 Didymos, o sondă ESA şi una NASA. Prima dintre ele, Asteroid Impact Mission (AIM), aparţinând ESA, va fi lansată în 2020 şi se va îndrepta spre 65803 Didymos pentru a studia orbita şi compoziţia celor doi asteroizi din sistem. Apoi, în 2022 NASA va lansa misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART) iar odată ajunsă la ţintă sonda-proiectil DART va fi dirijată pentru o ciocnire controlată cu asteroidul mai mic din acest duo, botezat „Didymoon”. Sonda AIM va monitoriza impactul sondei DART şi va transmite datele obţinute spre Pământ printr-o legătură de comunicaţii laser.

Didymoon are doar 160 de metri în diametru iar NASA şi ESA doresc să observe modul în care impactul cu sonda DART va afecta orbita lui Didymoon şi, în ultimă instanţă, să calculeze de câtă forţă ar fi nevoie pentru a devia un asteroid periculos de pe traiectoria sa. Diametrul asteroidului mai mare din sistem, Didymos, este de 800 de metri.

Traiectoria lui 65803 Didymos nu ameninţă Pământul, iar specialiştii NASA şi ESA ne asigură că nu există niciun pericol ca acest experiment de impact să-i modifice traiectoria şi astfel să devină o ameninţare pentru planetă.

‘Pentru a proteja Pământul de astfel de ciocniri trebuie să reuşim să înţelegem asteroizii mult mai bine’, a declarat Patrick Michel, şeful echipei AIM, la Congresul European de Ştiinţe Planetare desfăşurat la sfârşitul lunii septembrie.

Devierea cursului unui asteroid prin ciocnirea cu o sondă-proiectil sau chiar cu o rachetă nucleară se numără printre ideile propuse pentru a evita o ciocnire cu Pământul. NASA şi ESA mai iau în discuţie şi alte variante, printre care cea de „tractor gravitaţional”, devierea cu ajutorul unor fascicule cu propulsie ionică sau chiar cu ajutorul unor magneţi gigantici trimişi în spaţiu, în întâmpinarea potenţialelor pericole.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: