09 sept. 2015 | 13:42

NASA a încurcat Luna cu Soarele

ENTERTAINMENT
NASA a încurcat Luna cu Soarele

Dacă nici astronauții NASA nu sunt familiarizați cu stelele, nu știu cine ar trebui să fie. Ei bine, aceștia au cam dat-o în bară cu o poză postată pe Twitter, în care au confundat Soarele cu Luna.

Marți, pe contul oficial de Twitter al celor de la NASA, care are mai mult de 12 milioane de persoane care îl urmăresc, a fost publicată o fotografie făcută de Scott Kelly, un astronaut NASA ce își sărbătorește un an petrecut pe Stația Spațială Internațională.

NASA a publicat poza însoțită de mesajul „Care este poza ta de copertă? Soarele și Pământul, văzute de Scott Kelly de pe Stația Spațială.” Reacțiile pasionaților de spațiu nu au întârziat să apară. Aceștia le-au atras atenția celor de la NASA că obiectul strălucitor din fotogrfie nu este Soarele, ci Luna.

Utilizatorul Michael Howard a scris pe Twitter: „NASA, dacă acela ar fi Soarele, stelele din jur nu ar fi fost vizibile. Bine, asta dacă nu cumva ați inventat un nou tip de cameră de fotografiat”.

Reacții au venit inclusiv din partea specialiștilor. Emili Lakdawalla, om de știință în domeniul astrologiei, a declarat pentru Mashable: „Având în vedere că în fotografie putem distinge clar luminile orașelor de pe Pământ în prezența sursei de lumină provenită de la corpul ceresc, nu are cum să fie Soarele”.

Interesant este că NASA nu se află la prima confuzie de proporții „astronimice”. Aceștia au mai încurcat Luna cu Soarele și la începutul verii, când Stația Spațială se deplasa deasupra vestului Statelor Unite.

O lecție importantă pe care astronauții ar fi trebuit s-o știe este aceea că atunci când Soarele este pe cer, nu vei putea vedea stelele din jur, chiar dacă plutești prin spațiu. În schimb, în cazul Lunii, stelele sunt perfect vizibile.

Așadar, nu trebuie să vă mai simțiți prost dacă aveți prieteni experți în constelații care se laudă cu aceste cunoștiințe de fiecare dată când vă aflați sub cerul înstelat. Dacă cei de la NASA au voie să confunde Luna cu Soarele,  și voi aveți dreptul să nu știți care este Constelația Pasărea Paradisului.