21 iul. 2015 | 15:36

Misiunea Mars One care va trimite oameni pe Marte încă pare mai mult fantezie

ACTUALITATE
Misiunea Mars One care va trimite oameni pe Marte încă pare mai mult fantezie

Mars One e un proiect care va trimite pe Marte un grup de oameni, într-o emisiune de tip reality show, iar aceștia vor fi aleși din 100 de candidați. Norocoșii aleși nu se vor mai întoarce pe Pământ. Totuși, până acum au fost furnizate prea puține detalii despre infrastructura propriu-zisă a misiunii.

Mars One a fost lansat de olandezul Bas Lansdorp, cofondator şi preşedinte al companiei care are ca scop trimiterea, în 2024, a unui echipaj de patru voluntari pentru colonizarea planetei Marte, fără posibilitatea de a reveni pe Terra, după o călătorie care va dura şapte luni. Călătoria spre Marte, care se află la o distanţă de peste 55 milioane de kilometri de Terra, în funcţie de poziţionarea pe orbită.

Oricât ar suna de fantezist, se pare că organizatorii sunt din ce în ce mai determinați să pună toate planurile la punct. Cei 100 de candidați vor fi testați la nivel de grup, fiind împărțiți în echipe de 10-15 persoane. Performanțele lor vor fi evaluate de observatori, raportându-se la modul în care aceștia colaborează pentru îndeplinirea unui scop complex, sprijinindu-se unii pe alții. Aceste teste vor rezulta în alegerea a 40 de persoane, care vor fi izolate împreună timp de nouă zile.

Ulterior, 30 candidații vor fi aleși și supuși unui test de patru ore, numit Mars Settler Suitability Interview (MSSI). În urma eliminărilor bazate pe rezultatele acestea, vor rămâne 24 de persoane, care se presupune că vor fi trimise în spațiu, deși nu e o garanție că pleacă toți. Cei de la Extreme Tech consideră că aceste anunțuri sunt absurde și că cei de la Mars One împing căruța înaintea calului.

[related]

Nu a fost începută nici măcar construcția navetei pe care vor fi trimiși candidații, deși se presupune că lansarea misiunii va avea loc în doar câțiva ani, începând cu o sondă din 2020, apoi un rover în 2022 și un transport fără echipaj în 2024. Accentul pare să fie pus exclusiv pe detaliile picante, care ar putea fi interesante pentru public. Totuși, întregul show atrage atenția și a atras interesul a zeci de mii de oameni. Timpul însă se scurge.

Și Elon Musk a sugerat că are în plan o misiune privată pe Marte, dar a făcut acest lucru în contextul în care a dedicat ani buni testării sistemelor necesare și cercetărilor asupra planetei. SpaceX este una dintre misiunile aerospațiale de succes din istorie, și totuși nici măcar aceasta nu a reușit să vină cu răspunsuri complete la întrebările despre Planeta Roșie și viața oamenilor acolo.