LG 34UC97 – Un monitor care îți extinde orizontul [REVIEW]

LG 34UC97 – Un monitor care îți extinde orizontul [REVIEW]

Când am auzit prima dată de monitoare cu un raport al aspectului de 21:9 le-am considerat o glumă, cel mult, și o încercare drăguță de a aduce ceva nou monitoarelor. Același lucru am crezut despre monitoarele curbate. Recent, am ajuns să folosesc LG 34UC97 și acele noutăți de care ziceam mai devreme nu sunt deloc rele, ba dimpotrivă. Monitorul este disponibil în oferta acestui magazin.

Monitorul LG 34UC97 a fost prezentat la IFA 2014, iar anul acesta a ajuns și la noi. Are, după cum îi spune și numele, o diagonală de 34 de inci, dar n-o gândi în dimensiunile clasice, căci acel raport al aspectului de care vorbeam la început schimbă lucrurile.

Înainte, televizoarele și monitoarele aveau un raport 4:3, apoi s-a ajuns la 16:9 și în ultimii câțiva ani s-a trecut la ultrawide. Filmele din cinematografe sunt, de multe ori, redate în format ultrawide. Această modă este populară și printre anumiți videografi de pe YouTube. Dincolo de ceea ce înseamnă ultrawide, când vine vorba de un așa monitor contează mai mult ce utilitate are pentru tine.

LG 34UC97, la review

Monitorul LG 34UC97 este curbat, imens și foarte bun pentru tot felul de activități. Ne-am pus să scriem impresiile după ce l-am testat și le prezentăm pe toate aici: http://bit.ly/1PPyb67

Posted by playtech.ro on Tuesday, August 25, 2015

În plus, am spus că acest monitor este și curbat. Sunt destule situații în care îl folosești și parcă ești un fel de comandant de navă desprinsă direct din Star Trek. Până aici e clar, pentru gaming este un produs foarte bun. Dar nu se oprește tot ce poate acest monitor aici.

Ce dotări tehnice are LG 34UC97

Monitorul LG 34UC97 are o rezoluție între QuadHD și 4K, adică 3.440×1.440 pixeli. Este și curbat, are și o diagonală de 86 de centimetri, iar tehnologia folosită este IPS LCD prin care LG s-a remarcat în ultimii ani pe telefoane, televizoare și monitoare.

Monitorul cântărește aproximativ 10 kilograme cu standul cu care vine și are un design minimalist, cu o margine neagră care îți încadrează imaginea și o ramă argintie. Spre spate, în zona porturilor, monitorul se „curbează” și mai mult.

Review-ul monitorului LG 34UC97 (15)

Pe lista porturile se trec două Thunderbolt 2 (de patru ori mai rapid decât USB 3.0), două HDMI, un Display Port, trei porturi USB 3.0 și cel de încărcare. Mai ai și un port pentru căști. Toate acestea sunt mascate de o bucată de plastic care continuă designul minimalist ales de LG.

Ce poți face cu un monitor ultrawide

Avantajele unui ecran ultrawide sunt evidente, mai ales dacă ești obișnuit să folosești multe programe în paralel. Înainte de astfel de monitoare, mulți dintre cei care aveau nevoie de ele puneau mai multe ecrane unul lângă altul. Asta însemna, în primul rând, costuri suplimentare, dar și mai multă muncă pentru a le sincroniza. Asta ca să nu mai amintesc spațiul irosit.

Review-ul monitorului LG 34UC97 (3)

Pe acest monitor LG poți, în primul rând, să rulezi mai multe programe în paralel și să le monitorizezi pe toate. Poți pune unul lângă altul până la patru programe, iar cei care folosesc fluxurile de știri sau social media vor aprecia asta. Bine, dar să-ți cumperi un monitor ultrawide doar pentru atât pare o risipă de resurse.

Pentru mine, un astfel de monitor e foarte util în cazul procesării video sau foto. Orice program în care montezi videoclipuri au un timeline pe care îți ții „împrăștiate” videoclipurile din materialul final. Cu cât este monitorul mai lat, cu atât te desfășori mai ușor să le grupezi, regrupezi, ștergi sau găsești. Același este cazul și când ai foarte multe poze de administrat, dar vrei și să le procesezi cu atenție. Cu cât este mai mare înghesuiala, cu atât riști să pierzi din vedere anumite lucruri.

Review-ul monitorului LG 34UC97 (11)

Curbura monitorului vine în ajutor când îl folosești pentru așa sarcini. În cazul unui monitor plat, riști ca lumina să se reflecte în el și să te distragă sau să nu vezi prea bine unele elemente. În cazul acesta, însă, curbura funcționează similar unui parasolar pentru camera foto.

Dincolo de această funcționalitate a monitorului, mai sunt cei care l-ar putea folosi pentru divertisment și aici intră oamenii care se uită mult la filme sau se joacă mult. Un joc de curse, unul de fotbal sau chiar un shooter de tipul Call of Duty vor fi mai plăcute pe LG 34UC97. Noi am încercat și Napoleon: Total War în care te bucuri de avantajul ultrawide.

Review-ul monitorului LG 34UC97 (14)

Pe cât de interesant este monitorul în gaming și pentru filme de cinema, ar trebui să nu te limitezi când vine vorba de browsing. Site-urile, de regulă, au cam 1.200 de pixeli în lățime și vor apărea destul de mici pe centrul acestui monitor. Profită însă de lățimea foarte mare și pune mai multe ferestre una lângă alta. Îți oferă astfel o infrastructură foarte bună pentru multitasking, fie că vorbim de browsing, cum ziceam înainte, fie că vorbim de așezat ferestre una lângă alta ca să le ai sub control mereu.

Review-ul monitorului LG 34UC97 (10)

Și că tot ziceam de divertisment, LG 34UC97 beneficiază și de tehnologia MaxxAudio, care combinată cu difuzoarele stereo de 7 wați ale monitorului ar trebui să-ți umple camera cu sunetele preferate pe care le asculți cu plăcere. Personal ascult mai mult la căști, dar aceste difuzoare vor completa foarte bine experiența de a viziona un film pe un monitor curbat.

Concluzii despre LG 34UC97

Din start trebuie s-o spun, prețul nu este mic pentru acest produs, dar pe lângă factorul WOW nu este lipsit de calități. Când ajungi să ai nevoie de așa ceva pentru procesare foto și video, și mai ești gamer ocazional sau foarte pasionat, atunci achiziția unui LG 34UC97 este justificată.

Ai suita de porturi, difuzoarele sunt puternice și calitatea imaginii este foarte bună. Aș fi preferat câteva butoane capacitive la bază, cum am mai regăsit pe monitoare LG. Deși acel buton unic prin care setezi monitorul nu este greu de folosit, consumă ceva mai mult timp decât apăsarea unui buton precis. Dispariția aceasta este justificată de design.

Răzvan Băltărețu
Articol scris de
Răzvan Băltărețu
Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși.
Etichete:
Comentarii
Răzvan Băltărețu
14:59 / 25.08.2015