Fotografii rare din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite din greșeală

Fotografii rare din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite din greșeală
18:00 18.01.2015

Al Doilea Război Mondial s-a terminat în urmă cu aproape 70 de ani, dar abia acum apar fotografii rare despre a căror existență nu s-a știut nimic. Sunt zeci de fotografii pe 31 de role de film descoperite de un fotograf.

Fotograful Levi Bettweiser are site-ul Rescued Film Project (n.r. – Proiectul filmului salvat) și și-a dedicat activitatea găsirii, restaurării, developării și publicării cadrelor descoperite pe filme vechi. Cea mai bună descoperire a sa de când face această muncă o reprezintă colecția de 31 de role de film cu scene din Al Doilea Război Mondial. El le-a câștigat prin licitație la finalul anului 2014.

Nu se știe cine este fotograful, dar pe majoritatea rolelor au fost trecute numele locurilor unde au fost realizate fotografiile. Sunt din portul Boston, de pe plaja Lucky Strike sau portul LaHavre. Printre rolele de film el a mai găsit și două scrisori îngălbenite de trecerea timpului, dar nici acestea nu au adus un plus de informații. „Nu știu nimic despre cel care a făcut pozele sau cui aparțin rolele de film“, a spus Bettweiser, conform PetaPixel.

Levi Bettweiser vorbește în videoclipul de mai jos despre munca sa și rolele de film găsite

Undeveloped World War II Film Discovered from The Rescued Film Project on Vimeo.

Cele mai multe fotografii pe care le știi și care sunt disponibile din Al Doilea Război Mondial sunt din timpul diverselor bătălii care s-au derulat între națiuni. Imaginile pe care Bettweiser le publică de pe rolele de film sunt însă din viața de zi cu zi a soldaților, de la cazarmă și din teatrele de operațiuni unde a ajuns fotograful anonim (dacă este doar unul). Mulțumită experienței fotografului în developare, a reușit să recupereze imaginile foarte bine și o parte dintre ele sunt disponibile în galeria de mai jos.

„(Fotografiile pe care le am) sunt complet anonime. Nu știm numele celui care le-a realizat. Am găsit câteva role de film împachetate între hârtii pe care era o poezie și o scrisoare, dar asta e tot“, a mai spus Bettweiser citat de ISO1200. Poți vedea toate cadrele pe care le-a recuperat pe site-ul său în categoria rescuedWWII și poți urmări parcursul pe Instagram aici. Are și pagină de Facebook aici.

Dacă te întrebi de ce salvează Levi Bettweiser, răspunsul se găsește tot pe site-ul său. „Fiecare imagine din Proiectul filmului salvat, la un moment dat, a fost importantă pentru cineva. Fiecare cadru realizat reprezintă un moment care trebuie ținut minte. Fotografia a fost făcută, rola de film s-a terminat, a fost derulată și pentru motive pe care doar le poți specula nu a mai fost developată“, se arată pe rescuedfilm.com.

Fotografii rare din Al Doilea Război Mondial recuperate de Levi Bettweiser

loading...