19 feb. 2015 | 16:29

Internetul va deveni mult mai rapid: Ce e HTTP/2, cea mai mare schimbare din ultimii 15 ani?

ACTUALITATE
Internetul va deveni mult mai rapid: Ce e HTTP/2, cea mai mare schimbare din ultimii 15 ani?

Cea mai mare schimbare prin care va trece Internetul anilor 2000 îl va face mult mai rapid, atât pe desktop, cât și pe mobil. Ce este standardul HTTP/2 și ce trebuie să știi despre el?

Chiar dacă nu ești la curent cu standardele de pe Internet, trebuie să știi câteva detalii despre HTTP/2. De peste un deceniu este așteptată trecerea la acesta și asta pentru că viteza broadband din prezent ne-a adus un Internet rapid, dar lucrurile pot sta mult mai bine. Serviciile web pe care le folosești în prezent sunt toate dezvoltate pe standardul HTTP/1.1, introdus în 1999. Internetul însă se dezvoltă repede și HTTP/1.1 și-a cam atins limitele, fiind nevoie de un înlocuitor.

HTTP/2 menține compatibilitatea cu HTTP/1.1 şi cu instrucțiunile standard ale acestuia, dar folosește și o serie de tehnologii care îl fac mai rapid şi, mai ales, mai fiabil. În cazul în care acest protocol este suportat atât de browser-ul local, cât şi de serviciul la care acesta se conectează, HTTP/2 stabilește o conexiune criptată de tip TLS (necesită versiunea 1.2, standardizată în 2008), introduce suportul Push direct la server şi traficul este optimizat, creând o ierarhie pentru conexiuni, notează The Guardian.

Per total, ceea ce te interesează, e că vei beneficia de conexiuni mai rapide datorită optimizării. Și cum HTTP/1.1 a fost un standard suficient de bun pentru ultimii 16 ani, HTTP/2 va fi cel puțin utilizabil în următorul deceniu. În acest moment, HTTP/2 e implementat doar în versiunile Internet Explorer 11, Firefox 34 și Chrome 40. Și dacă te preocupa asta, nu, nu trebuie să modifici nimic în fluxul tău de folosire a Internetului. Browser-ul se va ocupa de tot, cum și dezvoltatorii se vor achita de asta.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele