Internetul va deveni mult mai rapid: Ce e HTTP/2, cea mai mare schimbare din ultimii 15 ani?

Internetul va deveni mult mai rapid: Ce e HTTP/2, cea mai mare schimbare din ultimii 15 ani?
16:29 19.02.2015

Cea mai mare schimbare prin care va trece Internetul anilor 2000 îl va face mult mai rapid, atât pe desktop, cât și pe mobil. Ce este standardul HTTP/2 și ce trebuie să știi despre el?

Chiar dacă nu ești la curent cu standardele de pe Internet, trebuie să știi câteva detalii despre HTTP/2. De peste un deceniu este așteptată trecerea la acesta și asta pentru că viteza broadband din prezent ne-a adus un Internet rapid, dar lucrurile pot sta mult mai bine. Serviciile web pe care le folosești în prezent sunt toate dezvoltate pe standardul HTTP/1.1, introdus în 1999. Internetul însă se dezvoltă repede și HTTP/1.1 și-a cam atins limitele, fiind nevoie de un înlocuitor.

HTTP/2 menține compatibilitatea cu HTTP/1.1 şi cu instrucțiunile standard ale acestuia, dar folosește și o serie de tehnologii care îl fac mai rapid şi, mai ales, mai fiabil. În cazul în care acest protocol este suportat atât de browser-ul local, cât şi de serviciul la care acesta se conectează, HTTP/2 stabilește o conexiune criptată de tip TLS (necesită versiunea 1.2, standardizată în 2008), introduce suportul Push direct la server şi traficul este optimizat, creând o ierarhie pentru conexiuni, notează The Guardian.

Per total, ceea ce te interesează, e că vei beneficia de conexiuni mai rapide datorită optimizării. Și cum HTTP/1.1 a fost un standard suficient de bun pentru ultimii 16 ani, HTTP/2 va fi cel puțin utilizabil în următorul deceniu. În acest moment, HTTP/2 e implementat doar în versiunile Internet Explorer 11, Firefox 34 și Chrome 40. Și dacă te preocupa asta, nu, nu trebuie să modifici nimic în fluxul tău de folosire a Internetului. Browser-ul se va ocupa de tot, cum și dezvoltatorii se vor achita de asta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI