Firefox oferă acces la conținut în Flash printr-o soluție proprie: Ce aduce diferit față de Adobe

Firefox oferă acces la conținut în Flash printr-o soluție proprie: Ce aduce diferit față de Adobe

YouTube a renunțat la Flash, pe dispozitivele cu iOS n-a avut loc niciodată, iar mai nou Firefox pregătește finalul Adobe Flash cu propria soluție.

Steve Jobs a urât standardul Flash pentru multimedia și a refuzat să-i „permită“ accesul pe platforma iOS. Android a oferit într-o vreme suport pentru așa ceva, apoi Google a renunțat. Mai nou, Google a scos Flash de pe YouTube, iar Mozilla pregătește pentru Firefox ceea ce numește Shumway. Dacă numele nu-ți spune nimic, probabil că nici n-ar trebui.

Proiectul Shumway a pornit în urmă cu peste doi ani și este o alternativă de tip open source pentru Adobe Flash. Shumway procesează conţinutul grafic Flash şi codul ActionScript şi îl converteşte la HTML5 şi JavaScript, cele mai populare soluții moderne care să înlocuiască Flash.

Ce urmărește Mozilla să facă e să împace ambele tabere. Reușește prin Shumway să le permită utilizatorilor accesul la conţinut în Flash, încă mai e destul pe Internet, dar elimină dependenţa de plugin-ul Adobe, cunoscut drept nesigur şi care cauzează multe blocări de browser de-a lungul unei sesiuni de lucru. Shumway a fost disponibil până acum, dar abia cu integrarea în versiune nightly a Firefox va ajunge să crească.

În prezent însă, Shumway funcţionează doar cu un număr limitat de site-uri. Printre acestea cele mai cunoscute sunt Amazon și YouTube, dar și așa mai sunt câteva limitări. Folosește codecul H.264, astfel că nu vei putea folosi Shumway pe Linux sau Windows XP, dar este disponibil pentru orice computer cu Windows Vista și mai nou sau cu Mac OS X. Peste toate acestea, are și Google propria unealtă: Swiffy. Spre deosebire de Mozilla, Google a ales să nu ofere alternativă la plugin-ul de Flash, ci o unealtă care să le permită dezvoltatorilor să convertească acest tip de conținut înainte de a ajunge online, scrie TechCrunch.

Citește și: