Indienii de la Micromax instalează de la distanță aplicații în telefon fără acordul utilizatorilor

Indienii de la Micromax instalează de la distanță aplicații în telefon fără acordul utilizatorilor

Deşi momentan scandalul nu a luat o amploare foarte mare, au apărut mai multe dovezi cum că cei de la  instalează aplicaţii de la distanță.

Deşi s-a dezbătut şi în trecut abilitatea diverşilor creatori de hardware şi software de a vă accesa de la distanţă gadgeturile în caz de urgenţă, cei de la Micromax se pare că abuzează de poziţia lor. Astfel, pe lângă un set de aplicaţii de care nu aveţi nevoie instalate de operatorul de telefonie, acum şi producătorul acelui gadget face ceva similar.

Dacă nu aţi mai auzit de Micromax, acesta reprezintă un ce a fost acuzat recent că instalează aplicaţii remote pe smartphone-urile clienţilor. Prima sesizare de acest fel a apărut online pe Reddit, unde utilizatorul Reddict25 a povestit cum şi-a făcut curăţenie printre aplicaţiile de pe smartphone, doar că acelea să apară din nou după câteva minute. Cei de la XDA au studiat un pic mai atent problema şi au ajuns la concluzia că scenariul este pe cât se poate de posibil, deoarece pe acele gadgeturi realizate sub brandul Micromax rulează implicit un serviciu de actualizări OTA diferit de cel al Google.

Acesta ar s-ar putea afla la baza problemelor descrise pe Reddit. Partea cea mai enervantă este lipsa acordului din partea utilizatorului. În contextul în care vorbim de nişte telefoane ieftine cu specificaţii destul de slabe şi un spaţiu de stocare mic, este absurd ca cei câţiva GB de spaţiu să fie umpluţi cu aplicații de care nu aveţi nevoie. Compania nu a comunicat nimic pe acest subiect. Dacă aveţi înclinaţii tehnice şi cunoaşteţi ideea de root, partea bună este că cei de la XDA au găsit deja o metodă prin care puteţi dezactiva respectivul serviciu problematic. Întregul scenariu ce trebuie urmat este detaliat aici.