Honda nu renunță la mașinile pe bază de hidrogen

Cei de la Honda au dezvăluit un nou autoturism ce funcționează pe bază de hidrogen, iar de data aceasta nu este vorba de un concept.

Salonul Auto de la Tokyo este în plină desfășurare și se pare că bătălia se dă între mașinile electrice cu încărcare la priză și cele pe bază de hidrogen. Honda intră și ea în joc și lansează prima mașină pentru producție în serie, propulsată cu hidrogen.

Pentru a înțelege cum funcționează mașinile ce folosesc hidrogenul pe post de combustibil, trebuie să știți că autoturismul transformă substanța în electricitate, acesta fiind trimisă către o baterie, care mai apoi furnizează putere unui motor ce pune roțile în mișcare. În esență, acestea sunt niște mașini electrice care pot fi încărcate în doar trei minute și care scot doar vapori de apă pe țeava de eșapament.

Clarity Fuel Cell, noul sedan de la Honda, face un pas înainte în ceea ce privește mașinile propulsate de hidrogen. Aceștia au reușit să micșoreze rezervorul de hidrogen cu 33%, acesta ajungând la mărimea unui motor V6 pe benzină. Forma compactă le-a permis designerilor să-l amplaseze sub capota mașinii, o premieră pentru mașinile pe bază de hidrogen. Până acum, rezervoarele erau atât de mari încât trebuiau poziționate în alte părți ale autoturismului. Toyota Mirai, de exemplu, are rezervorul în centrul mașinii, ocupând spațiul destinat pasagerilor.

Odată având plinul făcut, Honda Clarity Fuel Cell poate parcurge 700 de kilometri cu o singură încărcare, cu 50 de kilometri mai mult decât Toyota Mirai. În plus, mașina este una destul de rapidă, motorul electric generând o putere de 130 kW.

La fel ca și în cazul conceptului de la Toyota prezentat în cadrul salonului de la Tokyo, sedanul de la Honda ar putea produce suficientă electricitate pentru a alimenta o casă întreagă timp de șapte zile. Așadar, în cazul unui dezastru natural, sau al unei pene de curent care ar putea dura mai mult decât ai fi în stare să înduri, Honda Clarity te-ar putea salva.

Sedanul va ajunge în primă instanță pe străzile din Japonia, în primăvara anului următor, urmând să apară la scurt timp și în Statele Unite și Europa. Momentan, prețul unei Honda Clarity Fuel Cell este de 7.66 de milioane de yeni, ceea ce înseamnă undeva în jur de 63 de mii de dolari. Prețurile pentru Europa nu au fost încă anunțate.

Citește și: