28 oct. 2015 | 17:05

Mazda „reînvie” motorul rotativ cu un nou concept

ENTERTAINMENT
Mazda „reînvie” motorul rotativ cu un nou concept

Mazda a prezentat un nou concept în cadrul Salonului Auto de la Tokyo, RX-Vision, bolidul propulsat de un motor rotativ.

Salonul Auto de la Tokyo a debutat în mod oficial, iar acum avem ocazia să vedem cele mai noi proiecte auto ale asiaticilor, dar și noutăți din alte colțuri ale lumii. Cei de la Mazda au stârnit agitația pasionaților de automobile când au dezvăluit RX-Vision, conceptul propulsat de un motor rotativ.

Surprinderea publicului vine în urma faptului că motoarele rotative nu sunt des utilizate în industria auto. Acestea generează putere prin mișcarea de rotație a unor rotoare triunghiulare, fiind mari consumatoare de ulei. În ciuda acestui lucru, cei de la Mazda au introdus astfel de motoare încă din 1967, odată cu lansarea modelului 110S. Cea mai de succes mașină a niponilor de la Mazda, propulsată de un motor rotativ, a fost RX-7. Aceasta a devenit cea mai bine vândută mașină cu motor rotativ din toate timpurile.

Viața destul de lungă a modelului RX-7 a luat sfârșit în anul 2012, când și-a făcut apariția RX-8, iar de atunci lumea nu se aștepta să mai vadă un motor rotativ sub capota unui autoturism. Totuși, cei de la Mazda nu au abandonat ideea și, mai mult decât atât, au îmbunătățit-o. Chiar dacă pentru moment este vorba de un concept, Mazda speră ca RX-Vision să devină realitate cât mai curând.

Din păcate, mașinile sport, și în special mașinile sport cu prețuri reduse, destinate unui public mai larg, stau destul de prost la capitolul vânzări. Așadar, decizia celor de a lansa o nouă mașină sport cu motor rotativ este cel puțin riscantă.

Cu toate astea, japonezii se declară foarte încântați de conceptul lor, spunând că sunt nerăbdători să ne arate cât mai multe despre noua viziune. Mai mult, Mazda susține că va continua să își asume noi provocări în încercarea de a construi o relație specială cu clienții săi și de a deveni brandul auto preferat al acestora.