10 dec. 2015 | 17:18

Google-ul chinezesc, Baidu, își dezvoltă propria mașină autonomă

ACTUALITATE
Google-ul chinezesc, Baidu, își dezvoltă propria mașină autonomă

Numit ”Google”-ul chinezesc, Baidu a anunțat că prima sa mașină autonomă tocmai a încheiat un traseu complicat printre străzile din Beijing. Această realizare pune Baidu în aceeași ligă cu Google în efortul de a finaliza propriul proiect de mașină autonomă.

Folosind un BMW Seria 3 modificat, Baidu a reușit să încheie ruta planificată de 28 de kilometri ce includea diferite străduțe, șosele și chiar autostrăzi din jurul capitalei chineze. Mașina a efectutat tot felul de manevre, a schimbat sensul de mers, a intrat în depășiri și s-a integrat în traficul de pe autostradă fără probleme.

Proiectul a fost pus la punct de Baidu în parteneriat cu BMW și deși aceștia au anunțat că doresc lansarea unei mașini autonome încă din vară, e greu de spus dacă succesul mașinii autonome chinezești marchează cu adevărat lansarea produsului.

Printre cei mai importanți pași în a construi o mașină autonomă, este cel de a o echipa cu un set extrem de detaliat de hărți a străzilor, unde fiecare semn de circulație, trecere de pietoni și bandă marcată să fie înscrise în soft-ul mașinii. În acest fel, procesorul mașinii va ”respecta” regulile de circulație, în timp ce senzorii și echipamentul optic al automobilului vor avea grijă la pietoni și alte incidente în trafic.

Deși China nu are o bază de date cu rutele auto chinezești, Baidu speră ca în maxim cinci ani toată infrastructura din China să fie scanată și gata pentru folosire în cazul noilor generații de mașini autonome.