Cu Glass în București: Cel mai futurist gadget al Google în fața celui mai bun fotograf român

VIDEO
Cu Glass în București: Cel mai futurist gadget al Google în fața celui mai bun fotograf român
02 apr. 2015 | 15:23

Vlad Eftenie este, consider eu, cel mai bun fotograf din România în aceste vremuri, recunoscut mai ales prin fotografiile sale de stradă. Una dintre ele i-a adus anul trecut un premiu la Sony World Photography. A fotografiat folosind camere compacte, telefoane, echipamente DLSR și a realizat fotografii alb-negru pe film. Mai nou, a fotografiat Bucureștiul și oamenii săi folosind Google Glass. Omul care vede lumea în cadre memorabile folosește Glass, camera foto „spion“ de pe nas, și acesta e rezultatul.

Este o după-amiază surprinzător de blândă de februarie, iar deasupra parcării (mai mereu goale) de la Universitate stau cu Vlad Eftenie cât își setează Google Glass. Va folosi acest gadget pentru a fotografia și pentru a filma din confortul a două comenzi vocale sau a unei apăsări de buton. „OK Glass – Show viewfinder“.

„OK Glass – Show Bucharest“. V-am promis un review altfel și a sosit. Este cu Google Glass și Vlad Eftenie photography. Și acesta e viitorul pe care nu-l experimentăm încă, Google trecând Glass în pauză. Toate detaliile sunt aici: http://bit.ly/efteniesiglass

Posted by playtech.ro on Thursday, April 2, 2015

De peste 10 ani, Vlad fotografiază Bucureștiul. A trecut prin camere mari, mici, pe film și digitale. Cea mai mică unealtă a sa cu care „desenează“ un instantaneu digital al vieții cotidiene este telefonul. E un Samsung destul de vechi, dar cu o cameră destul de bună. Glass e similar cu telefonul, doar cu mult mai mic. Și te ascultă când îi spui ceva. Te ascultă însă cât îl ține bateria (nu prea mult) și cât îi spui în comenzi simple, în engleză.

Trecem prin fața Teatrului Național București și I.L. Caragiale, cu un chip cioplit în metal, ne privește cum încercăm să privim în viitor printr-o prismă așezată deasupra ochiului. Dacă ar fi ceva mai viu, probabil că ar fi ceva mai inspirată decât noi să ironizeze acest gadget pe cât de interesant, pe atât de inutil. Nu e viu, dar realitatea din jurul nostru e și Vlad o surprinde în tot felul de imagini.

Un grup de oameni ne invită să ne facem poze cu o inimă roșie și mare în mână, lângă baloane roșii, în pregătire pentru iubirea de Valentine’s Day. Pe trotuar, un alt grup ne oferă salam și carne să degustăm. Nu degustăm, dar ne oprim la o covrigărie, așteptăm la coadă cu ceilalți oameni, câțiva se uită la noi, dar nu spun nimic. Or fi înmărmuriți de tehnologie, tac. Ne oprim la Romană și culegem impresiile despre călătoria prin oraș, văzută prin Sticla Google.

Google Glass și viitorul său pus pe pauză

Google Glass a fost poate cel mai așteptat gadget al ultimilor ani. Și Google nu l-a mai livrat, pentru că s-a lovit de reacții negative puternice din partea multor oameni. Un proiect futurist e acum în pauză. Nicicând, și în egală măsură, nu te simți mai invizibil și mai în centrul atenției decât atunci când folosești Google Glass.

Fotografii realizate cu Google Glass (1)

Este un smartphone înghesuit în spatele urechii, având o cameră de 5 megapixeli și fiind capabil să se conecteze la internet prin telefonul tău inteligent. Odată pus la ochi, Google Glass va atrage atenția. Atenția ta și a celor din jur, pentru că nu vei trece neobservat atunci când oamenii se apropie suficient de tine cât să vadă cu ce faci poze. Dar dacă îi spionezi? Teama aceasta nu va dispărea prea curând din mintea oamenilor, chiar dacă le spui că n-ai de gând să-i filmezi sau fotografiezi.

Vlad Eftenie cu Google Glass (5)

Google Glass a fost, poate, cel mai futurist gadget la care ne-am uitat în ultimii doi ani și la care am visat în copilărie tocmai pentru că puteam fi „ca în filme“. Ne promitea că o să avem la o aruncare cu privirea Internet, asistent personal, telefonie, cameră foto și video, și realitate augmentată. Cu Vlad Eftenie ne-am concentrat pe fotografie și filmare. Este un prototip, iar asta se vede în calitatea imaginilor și chiar a sunetului.

În ciuda potențialului Glass, a ajuns un proiect căruia Google a trebuit să-i recunoască limitele și să-și tempereze entuziasmul. Deși poate fi excelent pentru un voyeurist, este un gadget care te distrage și care, deocamdată, nu te deservește eficient cu atât de multe lucruri, cât să merite costurile. Totuși, este incitant și interesant să folosești un așa gadget, mult mai interesant decât ar fi un ceas inteligent. Însă cu Glass deocamdată ești un glasshole (n.r. – joc de cuvinte între cuvintele Glass și asshole). Poate acesta va fi încă un motiv pentru a stabili o etichetă socială pentru așa gadgeturi.

Fotografii realizate cu Google Glass (10)

Intimitatea ta și a celorlalți

Google a reuşit să acumuleze o putere uriaşă analizând şi catalogând internetul, dar şi capitalizează această influenţă vânzând publicitate. Deja putem să imaginăm zeci de scenarii din acest punct. Cum, când, unde ești vor fi date folosite la maximum de un gadget precum Glass, pe măsură ce treci prin oraș. Cu Vlad Eftenie am trecut pe lângă magazine, între Universitate și Romană, pe lângă restaurante și farmacii. Sunt, toate acestea, surse foarte bune care să te dorească să le fii client, chiar dacă tu doar te plimbi.

Vlad Eftenie cu Google Glass (8)

După cum vezi în videoclipul din acest articol și din poze, poți face poze și filma foarte ușor, fără să fii văzut. Le încalci intimitatea celorlalți? Poate că da, până la urmă nu este despre ce te lasă gadgetul să faci, ci ce îți permiți tu să faci cu el. Dar dacă încalci intimitatea cuiva cu Glass, probabil că o vei face cu oricare alt gadget suficient de mic.

În plimbarea prin București, cu Google Glass și Vlad Eftenie, am întâlnit oameni care voiau să le spunem povestea (crezând că suntem de la televiziune), oameni care voiau o poză și oameni care, pur și simplu, erau interesați de acești oameni care se plimbă pe stradă cu un gadget ciudat la ochi. Chiar dacă îți propui să te uiți la oameni, mai mult se uită ei la tine, după cum spune Vlad.

Fotografii realizate cu Google Glass (15)

A folosit Glass câteva ore, cât s-a obișnuit cu gadgetul și cât am mers de-a lungul bulevardului Magheru, și la final spune că e distractiv, e antrenant, dar e mai mult de atât? Nu prea. Este ceea ce este: un dispozitiv care să te facă să te imaginezi în filme SciFi cu lumi în care nu vei trăi niciodată. Este însă un alt nivel al fotografiei, încă un fragment de democratizare a acestui domeniu.

Poate Glass 2.0 va fi mai bun. Când se va întâmpla asta, vom reveni pe străzi cu el la ochi și vom fotografia, și vom filma din nou. Până atunci, tehnologiile noi rămân ce sunt: dezirabile abia când fac ceva util pentru noi, când ne îmbunătățesc confortul.

Gadgetul Google Glass ne-a fost oferit de QuickMobile.

Vlad Eftenie cu Google Glass (2)

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele