Topirea ghețarilor ne va strica vacanțele de vară

Topirea ghețarilor ne va strica vacanțele de vară

Schimbările climatice nu sunt o glumă, căci generează încălzirea pentru porţiuni imense ale planetei. În mod paradoxal însă, topirea gheţarilor ar putea duce la scăderea temperaturilor în Europa.

Potrivit publicației Science, un studiu efectuat cu ajutorul datelor colectate de sateliți pe parcursul a 18 ani arată că suprafața înghețată a vestului Antarcticii și-a pierdut 18% din volum în ultimii 10 ani. În ceea ce privește partea de est, lucrurile nu sunt clare. Deși volumul gheții a fluctuat considerabil, nu s-a descoperit un tipar relevant al pierderii de volum. Așadar, ghețarii au pierdut o greutate echivalentă cu a muntelui Everest la fiecare doi ani. Adică 161 de miliarde de tone.

De-a lungul ultimilor 30 de ani, nivelul gheţarilor din mările care înconjoară Islanda şi Groenlanda, regiuni importante pentru reglarea climei Pământului, s-a redus semnificativ. Oamenii de ştiinţă susţin că acest lucru va afecta circulaţia apei calde din zonele tropicale, slăbind curentul Golfului, ceea ce ar putea duce la răcirea climei din vestul Europei, scriu cei de la Daily Mail.

statistici.

”Pentru ca în Europa de Vest să fie cald, partea nordică a Oceanului Atlantic trebuie să fie rece. Încălzirea care se poate observa acum în nordul Oceanului Atlantic are potenţialul de a rezulta în răcirea Europei de Vest”, susţine autorul cercetării, profesorul Kent Moore, de la Universitatea din Toronto.

incalzire globala

Experţii susţin că topirea gheţarilor va afecta curenţii de convecţie (n.red.: mişcări pe verticală ale apei, determinate de inegalitatea densităţilor) prin reducerea nivelului apei reci, cu o densitate mai ridicată, care curge către sud şi care alimentează curentul Golfului. Slăbirea acestui curent va duce la scăderiea capacităţii sale de a încălzi atmosfera.

Citește și: