Discurile Ultra HD Blu-ray sunt gata. Care-i partea revoluţionară?

Discurile Ultra HD Blu-ray sunt gata. Care-i partea revoluţionară?

Dacă e să fim serioşi, este aproape imposibil ca cineva să vă mai convingă să vă cumpăraţi discuri cu orice tip de conţinut, dar Ultra HD Blu-ray e altă mâncare de peşte.

Încă de la apariţia primelor televizoare 4K a început să se lucreze la un standard prin intermediul căruia filmele Ultra HD vor ajunge mai repede la utilizatori. Deşi există deja câteva metode de streaming pentru astfel de conţinut, cei de la Blu-ray Disc Association au sperat să înceapă certificarea unor noi discuri. Acestea din urmă vor purta numele de Ultra HD Blu-ray şi, spre surprinderea tuturor, ar trebui să ajungă pe piaţă până la finele acestui an.

Ca urmare, de Crăciun, veţi putea face cadou prietenilor voştri cu televizoare 4K un disc Ultra HD Blu-ray cu filmul lor preferat. Deşi partea cu filmul preferat este relativă, faptul că filmele 4K cu o rezoluţie nativă a conţinutului de 3840 x 2160 vor fi disponibile pentru achiziţie în curând, reprezintă doar o parte infimă din specificaţiile noului format. Aceleaşi discuri vor putea găzdui conţinut video cu o plajă dinamică mare de culoare – HDR şi cu un număr mare de cadre pe secundă (48-60 FPS) – HFR. Ca fapt divers, fiecare disc Ultra HD Blu-ray va veni cu o formă de HDR mai mult sau mai puţin agresivă ce ar trebui să se reflecte într-un contrast sporit şi culori mai impresionante.

În plus, se lucrează intens la implementarea unui sistem prin care posesorii discurilor Ultra HD Blu-ray originale să poată beneficia de o ediţie digitală a filmului de pe disk. Acesta din urmă va purta numele digital bridge şi s-ar putea reflecta atât în trasnpunerea unei versiuni 4K a filmului deţinut de voi pe un hard disk extern autorizat, cât şi într-o variantă de calitate HD menită pentru mobile. Victor Matsuda, unul dintre directorii BDA a sintetizat funcţionarea digital bridge în două cuvinte, copy or export, în funcţie de implementarea realizată de creatorii discurilor.

Dacă aţi fi tentaţi să credeţi că noile discuri Ultra HD Blu-ray sunt future proof si vin cu soluţii la toate problemele, vă înşelaţi. Din păcate, cel puţin în forma actuală a standardului, nu există nici o soluţie prin care pe un singur disc să fie stocată o versiune 4K 3D a unui film cu HFR şi HDR activat simultan. Doar timpul ne va lămuri exact ce înseamnă acest handicap.

Citește și: