08 oct. 2015 | 15:14

De ce camionetele Toyota sunt atât de populare printre teroriști?

ENTERTAINMENT
De ce camionetele Toyota sunt atât de populare printre teroriști?

Pe lângă arme de distrugere în masă, teroriștii se folosesc și de alte unelte care să-i ajute să-și ducă misiunile la bun sfârșit: camionete Toyota.

Guvernul Statelor Unite i-a rugat pe cei de la Toyota să afle de ce camionetele lor, Hilux, apar în toate filmulețele celor de la ISIS, gruparea teroristă afiliată la al-Qaida. Ambasadorul Irakului în SUA a declarat că în ultimii ani, grupul terorist a achiziționat sute de astfel de mașini, iar oficialii nu înțeleg cum acest lucru a fost posibil, și, mai ales, de ce teroriștii au o afinitate pentru acest tip de camionetă.

Totuși, ISIS nu este primul grup terorist care favorizează acestă mașină robustă. Toyota Hilux a fost protagonista mai multor mișcări extremiste de-a lungul ultimelor decenii. Un fost soldat al armatei Statelor Unite a declarat că această camionetă este peste tot Estul Mijlociu, și că este echivalentul unui AK-47.

De ce Toyota Hilux?

Toyota Hilux este o camionetă rezistentă care s-a dovedit a fi extrem de folositoare teroriștilor în luptele purtate cu forțele speciale ușor armate. Camioneta este rapidă, ușor de manevrat, dar, cel mai important, poate face față la orice.

Hilux poate suporta mai mult decât orice camionetă de pe străzile lumii, iar acest lucru a fost demonstrat de un experiment realizat de către cei de la Top Gear. Aceștia au cumpărat o Toyota Hilux veche de 18 ani, diesel, care avea 300.000 de kilometri la bord.

Echipa a supus-o la teste extreme, printre care izbirea acesteia de un copac, scufundarea în ocean pentru cinci ore, aruncarea acesteia de la 10 metri înălțime, strivirea sub o rulotă, lovirea cu o bilă de demolare și incendierea. În cele din urmă, aceștia au urcat-o în vârful unei clădiri de 73 de metri pe care au demolat-o. Când au scormonit printre dărâmături după camionetă, câteva ciocane și chei au fost de ajuns s-o pună pe picioare. Toyota Hilux a pornit fără să aibă nevoie de părți de schimb.

Dacă nu ai Hilux, nu ești terorist

Toyota 2

Camioneta este atât de populară printre teroriști încât este deja asociată cu aceștia. Primele fotografii cu teroriști la bordul unei Toyota Hilux datează de mai bine de patru decenii. De asemenea, New York Times a publicat faptul că Hilux era mașina preferată de pirații Somalezi.

În 2004, aproximativ 20 de luptători din Sudan au tras focuri de armă de la bordul unor Toyota Hilux, iar în 2010, militarii Pakistanezi au condus printr-o mulțime, și au omorât mai mulți oameni nevinovați, folosindu-se de aceeași mașină.

Camionetele au devenit un laitmotiv în videoclipurile campaniilor ISIS în Irak, Siria și Libia, acestea fiind ilustrate încărcate ochi de teroriști înarmați. Toyota Land Curiser și-a făcut și ea apariția prin materialele video de la ISIS, dar nu se bucură de notorietatea lui Hilux.

Ed Lewis, directorul de comunicare al Toyota din Statele Unite, a declarat că aceștia încearcă să verifice persoanele care achiziționează acest model și că au o politică strictă în ceea ce privește vânzarea mașinilor unor persoane care le-ar putea modifica sau folosi în scopuri teroriste.

Un show din Statele Unite face haz de necaz

Toyota Hilux a devenit parte a brandului ISIS. Aproape în fiecare filmuleț publicat de gruparea teroristă aceștia etalează un convoi de vehicule Toyota. Propaganda acestora a fost atât de eficientă încât un show din Statele Unite a decis să parodieze relația dintre Toyota și ISIS.

Începutul satirei este similar cu cel al unei reclame pentru un autoturism Toyota și arată un tată grijuliu care își conduce fiica, care s-a înrolat în armată după terminarea facultății, la aeroport. În versiunea emisiunii „Saturday Night Live” când fiica coboară din mașina tatălui, aceasta aleargă spre o camionetă Toyota burdușită cu teroriști, „armata” fiind de fapt gruparea ISIS.

Cât despre cum teroriștii pun mâna pe camionetele Hilux, compania susține că este imposibil de urmărit vehiculele, și, aparent, există intermediari care strecoară aceste mașini în țară.