01 sept. 2015 | 20:32

DDR3 vs DDR4: care sunt diferențele?

ACTUALITATE
DDR3 vs DDR4: care sunt diferențele?

Atunci când îți cumperi un calculator, un laptop, sau orice alt dispozitiv care să implice prezența unei memorii interne, ar trebui să te intereseze tipul acesteia. Astfel, vei putea să verifici dacă produsul pe care dorești să-l cumperi se va ridica la nivelul așteptărilor tale din punct de vedere al performanței.

DDR4 este noua generație de memorie RAM, adică locul prin care trec datele înainte să fie prelucrate de microprocesor. Așadar, performanțele dispozitivului sunt influențate în mod direct de memoria RAM. Deși DDR4 este mai nou și, teoretic, mai performant, DDR3 încă mai are multe de arătat.

Diferențele fizice sunt infime, singura fiind reprezentată de faptul că DDR4 este mai înalt cu 9 mm decât predecesorul său. În rest, acestea dețin aceleași dimensiuni. La nivel tehnic, cele două tipuri de memorie sunt diferite din mai multe puncte de vedere.

Prima diferență o întâlnim la nivelul voltajului. DDR4 operează la un voltaj mai mic decât DDR3. Primul rulează la 1,2 volți, față de cei 1,5 din cazul DDR3. Nu este o diferență prea mare pentru calculatorul tău de acasă, dar dacă ne referim la o rețea de servere, unde pot exista sute de sisteme care să ruleze mii de module DDR4, mica dieferență ar trebui luată în calcul.

Faptul că rulează la un voltaj mai scăzut, face ca DDR4 să consume mai puțină energie și să se încălzească mai greu.

O altă diferență între cele două tipuri de memorie este reprezentată de performanța cu care acestea operează. DDR3 atinge o  viteă care pornește de la 800 MHz, și poate ajunge la 2133 MHz. DDR4 atinge din start viteze de 2133 MHz, ceea ce înseamnă că prezintă o creștere a lățimii de bandă. Asta înseamnă că va dura puțin mai mult până ce vei primi răspunsul la o comandă.

DDR4 este încă mai scump decât DDR3 și nu este suportat de multe chipseturi de la Intel, dar noua gamă de procesoare „Skylake” vine cu un suport mai mare pentru noul tip de memorie RAM.

Vezi unde găsești cele mai bune prețuri la componente PC