21 iun. 2015 | 13:00

Diferența între DDR2 și DDR3 pe înțelesul tuturor

ACTUALITATE
Diferența între DDR2 și DDR3 pe înțelesul tuturor

Am alcătuit pentru voi un mic ghid explicativ despre diferența între DDR2 și DDR3. Cele două tipuri de memorie internă au caracteristici diferite și nu pot fi folosite una în locul celeilalte.

Cu siguranță atunci când v-ați uitat pe configurația unui laptop sau PC, tabletă sau telefon, ați văzut că în dreptul memorie interne RAM este specificat și tipul acesteia. Pentru utilizatorul de rând nu este un element decisiv în alegerea tipului de laptop sau telefon pe care vrea să îl achiziționeze, însă un mic ghid cu diferența dintre DDR2 și DDR3, pe înțelesul tuturor, este bine venit.

Pentru a înțelege diferența între DDR2 și DDR3, este nevoia ca în primul rând să aflăm ce este memoria RAM. Cea mai simplă explicație pentru memoria RAM este că datele, înainte de a fi prelucrate de microprocesor, ajung în memoria internă. Deoarece toate datele trec prin memoria RAM, aceasta influențează în mod direct performanțele calculatorului.

Diferența între DDR2 și DDR3 – când au apărut aceste tehnologii

Pentru a înțelege mai bine și mai simplu diferența între DDR2 și DDR3, trebuie să știți că de-a lungul timpului au existat până în acest moment mai multe generații de memorii RAM.

SDR-SDRAM – Single Data Rate est eun tip de memorie care s-a folosit la mijlocul anilor 90 și până în anii 2002, atunci când încă se mai puteau achiziționa calculatoare personale noi cu sloturi de memorie SD-RAM.

DDR SDRAM – Double Data Rate sau DDR1 sunt primele memorii care au fost folosite pe calculatoarele cu procesoare de peste 1Ghz, începând din toamna anului 2000.

DDR2 – Acest standard a devenit disponibil pe piață la jumătatea anului 2003 și în acest moment sunt cele mai comune tipuri de memorie.

DDR3 – primele plăci de bază cu suport pentru acest tip de memorie au apărut în vara anului 2007, iar de atunci până acum costurile de achiziție ale acestui tip de memorie au început să scadă și să devină aproape la fel de accesibile ca DDR2.

Trebuie să știți că diferența dintre DDR2 și DDR3, dar și între celelalte tipuri care nu se mai folosesc în ziua de azi, sunt atât de ordin electric cât și fizic. Mai exact, nu putem să folosim simultan două tipuri de memorii din generații diferite și nici nu putem introduce un modul de memorie DDR2 într-un slot de memorie DDR3.

Diferența între DDR2 și DDR3 – specificațiile tehnice

Diferențele între DDR2 și DDR3 pot fi identificate pe mai multe categorii. În primul rând, cele două tipuri de memorii RAM au frecvențe diferite: DDR2 are frecvențe între 400 și 800 Mhz, în timp ce DDR3 începe de la 800 și ajunge la 1600 Mhz.

Frecvențe mai mari înseamnă lățime de bandă mai mare. Cu toate astea, putem să găsim pe piață și memorii DDR2 care pot rula la 1066 Mhz cu overclock, dar și memorii DDR3 ce pot rula la peste 2000Mhz.

Voltajele celor două tipuri de memorii reprezintă o altă diferență între DDR2 și DDR3. DDR3 funcționează la voltaje între 1.3V și 1.6V, pe când DDR2 rulează normal la 1.8V.

Diferența între DDR2 și DDR3 este una și de ordin fizic, deci nu există riscul de a monta o plăcuță de memorie într-un slot nepotrivit.