30 nov. 2015 | 08:57

Cum salvezi pagini de internet pe iPhone și Android

TUTORIALE
Cum salvezi pagini de internet pe iPhone și Android

Chiar dacă ne-am obișnuit să fim în permanență online, e bine să știți cum salvați pe iPhone și Android o pagină de internet pentru acces offline.

În unele colțuri ale lumii s-au făcut deja primele teste cu conexiuni de date pe rețele 5G, dar în România și în alte colțuri ale lumii, există foarte multe zone în care o conexiune la internet pur și simplu nu există. Faceți un drum de la București la Brasov și veți fi uimiți câte zone fără semnal există. Pentru că noi nu putem influența această situație, singurul lucru pe care îl putem face este să învățăm, cel puțin ocazional, să ne descurcăm și fără.

Pornind de la această premisă, pe iPhone și Android, este recomandabil să vă învățați să salvați diverse pagini web, atât pentru o lectură ulterioară cât și pentru a avea acces rapid la diverse referințe pe care le folosiți des. Sfatul meu ar fi să le salvați ca PDF-uri, dar la final, din variantele detaliate mai jos, depinde doar de voi pentru care optați.

pagina web offline internet iOS pdf

Salvează o pagină web ca PDF pe iPhone

Au existat multe metode prin care puteați să faceți această transformare în trecut, dar odată cu lansarea iOS 9, cei de la Apple au facilitat semnificativ procesul. De acum, este suficient să dechideți o pagină web în browserul vostru preferat, să accesați butonul Share sau Partajare și, din lista de icoane, să optați pentru Salvați PDF-ul în iBooks. Dacă nu aveți aplicația iBooks instalată, ceea ce este foarte puțin probabil, este disponibilă gratuit in AppStore.iBook PDF pagina internet offline iPhone si Android

iBooks PDF pagina internet offline iPhone si Android

După câteva secunde, întregul website, cu imagini și text, va fi deschis în iBooks, după cum se poate vedea și în captura de mai sus. Până când îl veți șterge manual, fișierul va fi disponibil în respectivul program pentru totdeauna, atât pentru lectură, cât și pentru partajare, fără o conexiune activă la internet. Dacă nu figurează în librăria voastră cu cărți atunci când accesați ulterior iBooks, asigurați-vă că este bifată secțiunea PDF-uri din bara de sus a aplicației, în loc de Books.

save-webpages-for-offline-viewing-chrome-for-android pdf

Salvează o pagină web ca PDF pe Android

Platforma celor de la Google facilitează la fel de bine procesul salvării paginilor web în PDF direct din aplicațiile voastre favorite. Android-ul are instalat un serviciu dedicat pentru această operațiune. Este suficient să deschideți o pagină de internet în Chrome, să accesați meniul din dreapta sus prin intermediul celor trei liniuție orizontale și să alegeți Print. Imediat veți fi întâmpinați de o interfață tip Print Preview. În partea de sus a ecranului alegeți Save as PDF. La apăsarea butonului, website-ul va ajunge în memoria internă a telefonului vostru.

Ca o alternativă, îl puteți salva în Google Drive din aceeași interfață – ,,Save to Google Drive” în stânga sus. Pentru a-l face accesibil fără internet ulterior, trebuie să intrați în aplicația Drive, să țineți apăsat mai mult pe icoana sa și să faceți un tap pe acul de siguranță.

Offline Reading List iPhone

Salvarea în Reading List pe iPhone

Indiferent ce tip de iDevice utilizați, în Safari, lângă câmpul de adresă, este un buton format din câteva linii orizontale. Acela poartă numele de Reader View și vă afișează o variantă optimizată pentru imprimare a paginii web pe care vă aflați anterior, fără animații, reclame și alte distrageri. De aici, alegând butonul de partajare și Mail, vă puteți trimite singuri, tot vouă, articolul online în întreaga lui splendoare. Pentru o lectură ulterioară, este suficient să vă fi deschis vreodată mailul la care era atașat acel document și nu veți mai avea nevoie de internet.

Apropo, acest format de pagină web simplificat poate fi partajat cu orice altă aplicație care vă încântă pe voi, puteți chiar și să atașați texul și imaginile respective la notițe.

Pocket export pagina internet offline iphone și android

Soluția cross-platform de salvare pagini web pe iPhone și Android

Dacă tot există sute de mii de aplicații mobile, era imposibil să nu puteți descărca una care să faciliteze procesul de salvare pentru acces offline a unei pagini web. În practică, există mai multe și toate sunt încadrate la categoria read-it-later. Instapaper este un exemplu popular.

De această dată voi insista pe Pocket, o aplicație gratuită pe care o găsiți pe iPhone și Android. Atâta timp cât veți folosi același nume de utilizator și parolă pentru autentificare, toate documentele voastre vor fi accesibile de oriunde, inclusiv offline, pe orice platformă. Eu am folosit contul de Google pentru a facilita procesul, dar e opțiunea voastră dacă vreți sau nu să vă creați un cont separat doar pentru Pocket. Pentru simplul fapt că această soluție funcționează pe mai multe platforme și suportă conținut nou din foarte multe surse, ar putea fi considerată ca fiind cea mai fiabilă.

Pe PC-uri și Mac-uri cum facem să salvăm pagini web?

La fel de simplu cum salvați pagini de internet pentru acces offline pe mobil, o puteți face și pe desktop-ul de acasă. Există o extensie Pocket pentru cele mai populare browsere, dacă vă încântă serviciul. Alternativa implică ,,imprimarea” site-ului în format PDF. Indiferent dacă sunteți pe Windows, Mac OS X, Chrome OS și nu numai, deschideți pagina de internet dorită, încercați să o imprimați, dar alegeți ca imprimantă Print to PDF sau Save to PDF. La apăsarea butonului print vi se va oferi posibilitatea de a alege destinația pentru fișierul proaspăt creat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele