Cum a reacționat Internetul după crimele din Paris: Je suis Charlie, cele mai puternice imagini

, 08 Ian, 17:46

Atacul armat din Paris, Franța, a lăsat în urmă 12 cadavre și o lume care caută linia între libertatea de exprimare și abuzul în numele religiei și credinței. Oamenii, mai mult sau mai puțin influenți, și-au arătat pe Internet susținerea față de atacul din Franța.

Jurnaliștii și caricaritariștii din întreaga lume au reacționat în propriile redacții prin poze sau desene în care prezentau abuzul făcut în numele credinței. Unii dintre ei și-au schimbat și pozele de profil de pe Facebook, Twitter, Instagram și alte rețele sociale cu mesajul: Je suis Charlie (n.r. – Eu sunt Charlie) pe fundal negru. Atacul armat din Franța a fost asupra redactorilor publicației de satiră „Charlie Hebdo“, care a publicat în ultimii ani caricaturi cu profetul Mahomed.

Atacul a durat între 5 și 10 minute, susţin martorii, iar autorii au reuşit să fugă. Birourile „Charlie Hebdo“ aveau protecţie mai mare în ultimele săptămâni din cauza unor noi ameninţări la adresa publicaţiei, dar asta nu i-a împiedicat pe terorişti să atace.  Stéphane Charbonnier, directorul publicaţiei, care își semna caricaturile cu numele Charb, este una dintre victime. Au mai fost ucişi caricaturiştii Jean Cabut zis Cabu (76 de ani), Georges Wolinski (80 de ani) şi Bernard Verlahac zis Tignous (47 de ani), scrie „Adevărul“.

Acesta nu a fost primul atac asupra redacției și angajaților. În noiembrie 2011, sediul a fost distrus cu cocktailuri molotov, iar site-ul a fost atacat de hackeri. La acea vreme, Stéphane Charbonnier a avut o declarație care azi îi rămâne ca o premoniție. „Prefer să mor în picioare decât să trăiesc în genunchi“, a spus acesta. Mai jos este o colecție de poze preluate de pe Instagram prin care oamenii își arată solidaritatea față de victimele atacului armat.

Etichete:
Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Pavel Corutz

Prefer să mor ca un om demn,apărându-mi libertatea de credință și expresie,decât să trăiesc ca un șobolan înfricoșat de hoardele de fanatici religioși ori de alt fel.Je suis Charlie!

Paul Bogdan Ionescu

Bai frate dar caricaturile in bataie de joc nu-s o incalcare a libertatii de credinta ?….toti fraierii comenteaza influentati de catolicii jegosi…

Dragă tinere,”catolicii jegoși” sunt tot judeo-hreștini,ca și ortodocșii.Unul dintre ei,călugărul Leo Taxil,a scris cel mai acid pamflet împotriva mitului biblic,Biblia hazlie și n-a pățit nimic.Vă sugerez politicos să studiați atent Thora,Biblia și Coranul,pentru a înțelege că mozaismul,judeo-hreștinismul și judeo-islamismul au rădăcini comune,în mituri orientale.Ce rost are să moară oameni pentru apărarea unor neadevăruri dovedite?In cazul Charlie Hebdo,caricaturile au fost pretexte și nu cauze ale crimelor.Cauzele sunt aproape întotdeauna economice,dar noi nu-i vedem pe profitori,ci pe fanaticii care au fost condiționați psihic ,încă din copilărie,să ucidă ”necredincioșii”.Vă propun să nu dăm caracter religios discuțiilor noastre,căci nu am ajunge la nicio înțelegere.
Je suis Charlie

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail