Cum înregistrezi sesiuni de gaming pe Android, iPhone sau iPad

Cum înregistrezi sesiuni de gaming pe Android, iPhone sau iPad

Dacă tot a devenit o afacere foarte profitabilă postarea de sesiuni de gaming pe YouTube, ar fi bine să învățați și voi cum puteți captura astfel de clipuri.

Este foarte ușor să înregistrezi clipuri de gameplay pe PlayStation 4 și Xbox One, procesul implică doar câțiva pași. Până și pe Windows 10, cei de la Microsoft au facilitat semnificativ sistemul prin care puteți captura sesiuni de gaming din jocurile voastre preferate. Pentru că ne folosim din ce în ce mai mult smartphone-urile și tabletele noastre ca platforme de gaming, e bine de știut că, la ora actuală, avem aceleași posibilități și pe Android, iPhone sau iPad. Nu mai rămâne decât să vă decideți ce veți face cu clipurile înregistrate, le veți posta pe YouTube sau le veți păstra pentru arhiva personală.

E important de reținut că metodele pe care le voi descrie mai jos nu implică doar înregistrarea unei sesiuni de gaming. În același cadru, veți vedea opțional figura voastră iar prin intermediul microfonului, de la telefon sau tabletă, vocea voastră poate reprezenta o componentă importantă a coloanei sonore din clipul final.

Download-Google-Play-Games-App-for-Android

Înregistrarea unei sesiuni de gaming pe Android

Cei de la Google facilitează captura de sesiuni de gaming folosind o aplicație dedicată intitulată Google Play Games. Aceasta nu este nici pe departe nouă, dar a beneficiat de actualizări importante în ultimul an. Printre ele se află și funcția pe care insistăm în acest articol. Singura problemă este că procesul de propagare a acestei funcții pe întregul mapamond durează câteva săptămâni.

Porniți Google Play Games, iar dacă nu-l aveți deja, instalați-l din Google Play. Este complet gratuit. Din meniul aplicației alegeți My Games și faceți un tap pe Installed pentru a vedea lista de jocuri instalate care suportă componenta de captură.Google Play games android hearthstone înregistrare sesiune

Din listă, alegeți jocul care vă încântă cel mai mult și apăsați pe butonul roșu din stânga celui marcat Play. Dacă respectivul buton lipsește, mai așteptați câteva zile și ar trebui să apară, dar nu cred că veți întâmpina probleme. Următorul pas ține de alegerea calității pentru conținutul video capturat. Puteți opta pentru HD 720p sau SD 480p. Instant se va inițializa procesul de captură, iar clipul rezultat va fi salvat automat într-un director Screencasts de pe terminalul vostru. În practică, acela este mai puțin relevant, important este că va putea fi vizionat și din galeria foto a aparatului. Google Play Games Gameplay_Recording_2.0.0

Imediat după ce ați pornit jocul, veți vedea un flux video într-unul din colțurile ecranului format din fața voastră sau din ceea ce ,,vede” în acel moment camera frontală. Cu un tap apăsat pe fața voastră, puteți schimba cu ușurință poziția respectivului element de interfață mutând degetul pe ecran. Dacă veți atinge butoanele negre pentru cameră și microfon din jurul fluxul video frontal, veți putea activa/dezactiva cu ușurință microfon sau camera, rămânând în consecință doar cu jocul. Înregistrarea se pornește și se oprește de pe marele buton roșu. Apropo, dacă veți primi notificări pe ecran când vă jucați, acelea vor apărea pe filmare.

Pentru a ascunde butoanele, faceți un tap pe fața voastră. Pentru a ascunde toate elemente ce țin de înregistrarea sesiuni de gaming, țineți apăsat câteva secunde pe fața voastră și trageți-o pe X-ul din centrul ecranului, dându-i drumul la final. Clipul rezultat la final este un MP4 ce poate fi partajat sau postat online, în funcție de modul în care vă este vouă mai confortabil.

În teorie, aceeași funcționalitate o veți vedea în viitorul apropiat și inclusă direct în jocuri sau diverse aplicații, dar doar după ce Google va face publice API-urile necesare pentru dezvoltatori. Phonexihd înregistrare iPhone

Înregistrarea unei sesiuni de gaming pe iPhone sau iPad

Cei de la Apple au implementat în iOS 9 un sistem complet diferit de cel al Google. Acesta este intitulat ReplayKit și ține doar de dezvoltatorii diverselor programe dacă îl vor integra sau nu în jocurile lor. Relevant este că nu vă puteți aștepta să porniți orice joc și să-l înregistrați prin câțiva pași simpli.

Din fericire, jocurile care suportă deja această componentă din iOS, vă oferă un buton marcat Record in-app care vă va duce la o fereastră similară cu cea de mai sus. Din respectivul pop-up puteți alege dacă vreți să capturați și conținut audio de la microfon împreună cu fluxul video de pe ecran. Partea proastă este că acel buton de Record va arăta complet diferit și va fi poziționat în alt meniu în fiecare program.

iPhone Mac OS X captura

Mai există un mod prin care puteți înregistra sesiuni de gaming de pe iDevice-uri în aplicații care nu suportă nativ funcția detaliată mai sus. Aceasta din urmă necesită însă un Mac și un cablu USB între sistemul vostru Apple și un iPhone sau iPad. Sistemul de operare minim instalat pe computer trebuie să fie OS X 10.10 Yosemite.

După ce ați pornit QuickTime pe Mac și ați conectat telefonul la Mac, faceți click pe File și alegeți New Video Recording. În noua fereastră care apare pe ecran, în dreapta butonului roșu de record, alegeți numele iPhone-ului și sus la Camera și jos la Microphone. În scurt timp, ar trebui să aveți un preview pe ecran cu ceea ce se întâmplă pe telefonul sau tableta voastră Apple.  La apăsarea butonul roșu, va începe înregistrarea. Când ați finalizat procesul, dați click pe Stop și salvați conținutul rezultat din meniul File – Save As, după ce ați introdus un nume pentru el. Timpul de răspuns într-un astfel de scenariu este foarte bun. La final, procesul este un pic mai laborios, dar rezultatele vor fi convingătoare.

Singurul regret, atât pe iOS, cât și pe Android este că nu puteți face streaming live cu sesiunile voastre de gaming pe Twitch TV sau măcar pe YouTube Gaming.