Cine pierde pentru că nu renunți la Windows XP

Cine pierde pentru că nu renunți la Windows XP

Încăpățânarea utilizatorilor de a trece de la Windowx XP la Windows 7 sau Windows 8 afectează în mod direct Intel, cel mai mare producător de procesoare.

XP este cea mai populară versiune de Windows pe care Microsoft a lansat-o vreodată, are o interfață foarte cunoscută și are o funcționare bună pentru calculatoare cu dotări medii spre slabe.

Mulți utilizatori continuă să folosească Windows XP, în ciuda opririi suportului tehnic de către Microsoft anul trecut, datorită cerințelor reduse de sistem. Mai mult, Microsoft a început deja să își promoveze Windows 10, noua versiune a sistemului de operare.

Veniturile Intel au scăzut în ultimul trimestru cu peste un miliard de dolari, deoarece clienții nu trec la versiuni noi de Windows, iar în consecință nici nu cumpără computere mai bune (cu cipuri Intel mai noi). Intel a declarat și că scăderea este cauzată de întrepinderilor mici și mijlocii care nu și-au actualizat sistemul de operare, dar și de probleme economice mai largi, cum ar fi puterea slabă  a monedei euro, notează CNET.

Intel a declarat  în martie că se așteaptă la un venit de 12,8 miliarde de dolari din vânzări în primul trimestru al anului 2015, în condițiile în care estimarea făcută în ianuarie era de 13,7 miliarde de dolari. Chiar și această estimare era sub așteptările analiștilor de pe Wall Street. Conform Intel, scăderea de venit este cauzată și de lipsa unei schimbări de strategie la nivelui companiei.

Cota globală XP a scăzut cu 5% față de anul trecut, ajungând la 11%, iar Windows 7 este la peste 50%, conform StatCounder. Până la finalul anului, Microsoft va lansa Windows 10, sistemul de operare care va rula atât pe telefoane și tablete, cât și pe computere clasice.

Autor: Diana Bone

Citește și: