11 mart. 2015 | 16:13

IBM Watson, supercomputerul mai inteligent decât oamenii, va deveni și mai bun

ACTUALITATE
IBM Watson, supercomputerul mai inteligent decât oamenii, va deveni și mai bun

IBM îmbunătățește cel mai puternic computer prin achiziția unui startup care colectează date din întreg Internetul. Ce va putea face Watson în viitor?

IBM a anunțat achiziția AlchemyAPI, un startup din Denver, ca parte a dezvoltării sistemului cu inteligență artificială Watson, relatează Associated Press. Până la acest moment, Watson putea procesa 500GB, echivalentul a unui milion de cărți, pe secundă.

AlchemyAPI foloseşte tehnologia pentru a ajuta companiile să gestioneze datele şi să le transforme în informaţii. Acesta lucrează cu 40.000 de programe din întrega lume pentru a analiza informații de pe site-uri, bloguri, mailuri și alte documente în opt limbi. Documentele preluate de AlchemyAPI din online ar putea rezolva problemele întâmpinate de vechiul sistem. Printre hibele vechiului Watson se numără şi răspunderea la întrebări care au indicii scurte formate din puţine cuvinte.

Steve Gold, vicepreședinte al diviziei IBM Watson, a declarat că noua eră de calcul ajută atât medicii oncologi pentru a  construi planuri de tratare pentru pacienţii cu cancer, cât şi pe cercetători în găsirea unor noi date științifice. Anul trecut, IBM a investit mai mult de un miliard de dolari în Watson. Această sumă include 100 milioane dolari pentru investiţii de risc și costurile operării computerului.

Watson este un sistem computerizat cu inteligență artificială, capabil să răspundă la întrebări puse în limbaj natural. A fost dezvoltat prin proiectul DeepQA – IBM de către o echipă de cercetare condusă de David Ferrucci. Watson a fost numit după primul președinte IBM, Thomas J. Watson.

Autor: Diana Bone