Cinci perechi de ochelari care fac mai mult decât să te ajute să nu mai vezi în ceață

Cinci perechi de ochelari care fac mai mult decât să te ajute să nu mai vezi în ceață

Au trecut vremurile în care persoanele care poartă ochelari erau numite ”aragaz cu patru ochi”. Acum, ochelarii sunt considerații accesorii vestimentare, dar sunt unii care încorporează tehnologii de ultimă oră.

În rândurile de mai jos nu veți găsi ochelarii inteligenți Google Glass și nici ochelarii de realitate virtuală HoloLens, pentru că despre aceste gadgeturi s-au scris destule.

Ochelarii de mai jos, după cum scriu cei de la Mashable, ajută la rezolvarea unor probleme care nu țin de miopie sau hipermetropie și dispun de tehnologii futuriste interesante.

Ochelarii care reduc oboseală provocată de computer

Persoanele care își petrec mult timp în fața PC-ului se plâng de faptul că, după terminarea programului de muncă, au ochii obosiți. Potrivit unui studiu, 61% dintre adulți au această problemă.

Compania Gunnar Optiks vine cu o rezolvare sub forma unor ochelari speciali, cu lentile galbene curbate care se mulează pe față pentru a crește umiditatea și pentru a reduce iritația. Ochelarii blochează razele UV, dar și lumina albastră obositoare, imitând lumina naturală.

Totuși, ochelarii trebuie purtați numai în fața ecranelor, pentru că orice altceva ar avea o nuanță gălbuie, ciudată. Ei sunt capabili să îmbunătățească somnul, având în vedere că privitul într-un display înainte de culcare reduce cantitatea de melatonină din organism.

ochelari 1

Ochelarii antimigrenă

Durerile de cap sunt o corvoadă pentru oricine, dar persoanele care suferă de migrene trec prin acest coșmar în fiecare zi. Pentru aceste persoane au fost create ochelarii TheraSpecs.

Aceștia sunt ușor închiși la culoare și au puterea de a filtra lumina fluorescentă, parțial responsabilă pentru migrene. Totuși cum nu toate persoanele care suferă de migrene sunt afectate de lumină, ar fi mai ușor (și mai ieftin) să purtați o pereche de ochelari de soare.

ochelari 3

Ochelarii care te ajută să te concentrezi

Există o pereche de ochelari care dispun de trei senzori care se lipesc de capul purtătorului, dar și de un modul care se lipește pe braț.

Ochelarii se închid la culoare atunci când utilizatorul își pierde concentrarea și revin la transparență atunci când purtătorul devine din nou concentrat la ceea ce făcea.

Cu toate că nu există studii care să demonstreze asta, este posibil ca gadgetul să îi poată ajuta pe copiii care suferă de ADHD.

Deocamdată, ochelarii Narbis trec printr-o campanie de finanțare pe Kickstarter și vor costa 295 de dolari.

ochelari 4

Ochelarii care vindecă dislexia

Dislexia este boala care se manifestă prin dificultatea de a interpreta litere și cuvinte. Practic, cei care suferă de această afecțiune încurcă literele între ele, atât atunci când scriu, cât și atunci când citesc.

Ochelarii de la ChromaGen au abilitatea de a corecta acest lucru, reducând distorsiunea vizuală, senzația că anumite cuvinte se mișcă sau durerile de cap.

Gadgetul există de ceva timp, iar un studiu din 1999 arată că cei care au folosit ochelarii au observat o îmbunătățire considerabilă, dar nu se știe dacă vor ajunge sau nu pe piață.

ochelari 5

 

Ochelarii care vindecă daltonismul

Daltonismul afectează 8% din bărbați și una din 200 de femei. Din fericire, există o invenție specială pentru așa ceva. Costă 600 de dolari și se numește EnChroma.

Ochelarii EnChroma folosesc o serie de filtre care cresc luminozitatea și intensitatea culorilor, făcându-le mai vizibile pentru daltoniști.

Potrivit unui articol New York Times, 80% dintre purtători au fost ajutați de acești ochelari, cu toate că nu sunt potriviți pentru folosirea în fața unui monitor sau în casă.

Citește și: