Chinezii vor să îţi controlezi maşina doar cu ajutorul minţii

Chinezii vor să îţi controlezi maşina doar cu ajutorul minţii

Google testează maşinile autonome de şase ani, şi, deşi lucrurile nu au ieşit mereu bine, potenţialul nu le poate fi contestat.

Mulți dintre giganții din industria auto lucrează deja la mașinile fără șofer. Avantajele sunt evidente: poluare mai puțină, trafic mai degajat, călătorii mai puțin obositoare și, sperăm, reducerea numărului de accidente, iar dezavantajele implică vulnerabilitate în faţa hackerilor.

Totuşi, se pare că cineva a dus planul Google la un alt nivel. O maşină care se manevrează numai cu puterea minţii a fost testată miercuri în China. Acest tip de vehicul se va adresa mai ales persoanelor cu dizabilităţi motorii şi momentul în care va apărea pe piaţă este încă îndepărtat. Spre deosebire de maşina Google, oferă mai mult control din partea şoferului, scriu cei de la Medical Daily.

Realizată de cercetătorii de la Universitatea Nankai din Tianjin în colaborare cu producătorul de automobile Great Wall Motor, maşina captează impulsurile creierului utilizatorului cu ajutorul a 16 senzori, le analizează şi le transmite sistemului de procesare, care le interpretează drept comenzi de a accelera, frâna sau de a manevra uşile.

Acest proiect se alătură altor iniţiative asemănătoare, cum ar fi construirea de vehicule care se deplasează fără şofer, menţionează EFE. Compania Google lucrează de mai mult timp în acest scop, iar firma chineză Baidu a anunţat, luna trecută, că speră să-şi lanseze propria versiune înainte de finalul anului în curs.

Citește și: