Cele mai bune procesoare pentru telefoane: Opt dintre cele mai rapide modele

Cele mai bune procesoare pentru telefoane: Opt dintre cele mai rapide modele

Cele mai bune procesoare pentru telefoane se găsesc pe modelele de vârf din ziua de azi, acestea îmbinând puterea de procesare cu consumul redus de energie.

Qualcomm, Nvidia, MediaTek, acestea sunt doar trei dintre cei mai mari producători de procesoare pentru telefoane din ziua. de azi. Cele mai recente modele lansate de aceste companii au reușit să atragă atenția tuturor prin performanțele pe care le-au înregistrat și prin eficiență. Astfel, pentru a fi considerat cu adevărat bun, un procesor nu trebuie să impresioneze prin putere, ci și printr-un consum redus de energie.

Dar pe lângă cei trei giganți menționați mai devreme, avem și alte companii care s-au afirmat puternic în ultimul timp. Unele dintre acestea, precum Samsung și Apple, sunt chiar producătoare de smartphone-uri. De la Apple trebuie menționat noul A8, în timp ce Samsung se poate lăuda cu Exynos 7420, procesor care va fi cel mai probabil implementat pe viitorul Samsung Galaxy S6.

Acestea fiind spuse, să vedem care sunt cele mai bune procesoare pentru telefoane la acest moment. Ordine în care acestea au fost trecute este aleatorie, neavând nicio legătură cu performanțele fiecărui model în parte.

Cele mai bune procesoare pentru telefoane

Nvidia Tegra X1 este cele mai nou procesor de la Nvidia și se spune că va putea fi găsit pe viitorul Shield Tablet. Unitatea de procesare grafică montată pe Nvidia Tegra X1 se numește Maxwell și este dotată cu nu mai puțin de 256 de nuclee, având o putere de procesare cu aproximativ 50% mai bună decât Tegra K1. Chip-ul este unul octa-core, cu patru nuclee Cortex-A57 și patru nuclee Cortex-A53.

Cei de la Nvidia sunt atât de entuziasmați în legătură cu noua lor creație, încât au declarat că acesta este ”primul procesor capabil să rivalizeze cu cele mai performante calculatoare și cu console de jocuri”. Nvidia Tegra X1 are o putere de procesare care, pe viitor, îl va face ideal pentru mașinile care se pot conduce singure și aplicațiile dedicate acestora. Acesta va fi, aparent, disponibil din prima jumătate a acestui an.

tegra x1

Snapdragon 810 va fi noul lor vârf de gamă pentru tablete şi smartphone-uri al celor de la Qualcomm. SoC-ul pe 64 de biţi a fost învăluit într-o aură de mister deoarece nu a beneficiat de o dată de lansare fermă. Qualcomm Snapdragon 810 este primul procesor dotat cu noua generație de Wi-Fi 802.11ad. Noua tehnologie ar garanta viteze de cinci ori mai mari decât Wi-Fi-ul care se găsește în ziua de azi, cel care folosește standardul 801.11ac.

Conform celor de la Mashable, device-urile cu Snapdragon 810 ar fi capabile de streaming Ultra HD wireless. Desigur, veți avea nevoie și de un televizor pe măsură. Materialele video la rezoluție 4K ar urma să fie obținute chiar cu ajutorul propriilor telefoane și tablete. Camerele foto care vor fi montate pe telefoane pe viitor se vor putea folosi de puterea de procesare considerabilă a cele mai noi creații Qualcomm pentru a imita zoom-ul optic. În acest fel, imaginile pe care acestea vor fi capabile să le reproducă vor rivaliza, în opinia multora, cu cele realizate cu ajutorul aparatelor DSLR din punct de vedere al calității.

samsung galaxy s6 qualcomm 22

Apple A8X poate fi găsit pe noua tabletă iPad Air 2. Acesta nu numai că este mai performant decât A7, dar îl întrece chiar și pe cel de pe iPhone 6 și iPhone 6 Plus. A8X are un CPU cu 40% mai bun decât Apple A7 și un GPU de 2,5 ori mai puternic. A8X este un model pe 64 de biți cu aproximativ 3 miliarde de tranzistori și, conform celor de la Apple, este capabil de viteze și performanțe comparabile cu cele obținute de procesoarele găsite pe PC-urile din ziua de azi.

cele mai bune procesoare pentru telefoane apple a8x 11

MediaTek 6795 arată bine pe hârtie, însă nu am apucat să vedem ce poate face cu adevărat. Procesorul este un ”true octa-core”, cu opt nuclee independente care sunt tactate la 2,2 GHz. Modelul MT6795 suportă dispozitivele cu ecrane QHD și display-uri cu rate de reîmprospătare de 120 Hz. De asemenea, o caracteristică importantă este faptul că procesorul va permite înregistrarea de materiale video la 480 FPS.

cele mai bune procesoare pentru telefoane mediatek 1

Nvidia Tegra K1 rămâne unul dintre cele mai performante procesoare de pe piață la acest moment. Acesta beneficiază de 192 de nuclee GPU și poate fi găsit pe dispozitive precum Nvidia Shield Tablet sau Google Nexus 9. La momentul la care a fost lansat, Nvidia Tegra K1 a fost primul procesor de pe piață capabil să ruleze Unreal Engine 4 și singurul capabil să suport Nvidia CUDA. Procesorul în sine este un quad-core cu patru nuclee de 2,3 GHz.

cele mai bune procesoare pentru telefoane tegra k1

Snapdragon 805 include patru nuclee cu o frecvență de 2.5 GHz cu o lățime de bandă de 25.6 GB/s pentru memorie. În comparație, Snapdragon 800 are o lățime de bandă de doar 14.9 GB/s. Noul GPU Adreno 420 oferă o performanță grafică cu 40% mai ridicată și permite folosirea de display-uri cu rezoluție 4k pentru dispozitivele mobile. De asemenea, permite trimiterea semnalului wireless tot la rezoluție 4K. Alte elemente, de obicei întâlnite pe plăcile grafice de PC sunt hardware tesselation, și geometry shaders, precum și un decodor hardware 4K pentru formatul H.265.

qualcomm snapdragon 810

Exynos 7420 a primit mai multă atenție în ultimul timp deoarece Samsung a anunțat că va renunța la Snapdragon 810 în favoarea lui. Procesorul va fi un octa-core cu patru nuclee Cortex A-53 tactate la 1,5 GHz și patru nuclee Cortex A-57 care se vor ocupa de treburile mai difcile.

Exynos 7420 a apărut în urmă cu ceva vreme și în benchmark-uri unde a impresionat prin obținerea unor scoruri mai mari decât Exynos 5433. Mai mult decât atât, a dovedit că se poate bate în termeni de performanță chiar și cu Nvidia Tegra K1.

cele mai bune procesoare pentru telefoane exynos 7420 1

Snapdragon 801 se găsește pe majoritatea flagship-urilor de ultimă generație și încă mai este unul dintre cele mai bune procesoare pentru telefoane. La momentul la care a fost introdus pe piață, Snapdragon 801 a impresionat prin suportul pentru ecranele cu rezoluție QHD (2.560 x 1.440). De asemenea, acesta permitea înregistrarea de materiale video la rezoluție Ultra HD. Qualcomm a inclus, printre altele, și o tehnologie denumită Quick Charge, care reduce perioada de reîncărcare cu aproximativ 75%. Dar Snapdragon 801 este de domeniul trecutului, lumea fiind mult mai interesată acum de nou Snapdragon 810 și tot ce poate oferi el.

cele mai bune procesoare pentru telefoane snapdragon 801 1

Citește și: