30 apr. 2015 | 18:08

Cealaltă realitate: Cum ne vor schimba hologramele viața

ACTUALITATE
Cealaltă realitate: Cum ne vor schimba hologramele viața

Până nu acum mult timp, ideea de hologramă ni se părea demnă de filmele SF. De la proiectarea primei holograme tridimensionale, în 1962, dezvoltarea tehnologiei ne-o aduce astăzi în mașina personală și nu numai.

Sunt multe modalități prin care poți obține indicații în mașină, dar majoritatea au un punct slab care nu poate fi trecut cu vederea. Indiferent dacă folosești un GPS, un sistem de navigație încorporat în mașină, un telefon, Apple Watch sau chiar o hartă propriu-zisă, vei fi distras de la drum. Iar motivele pentru care asta nu trebuie să se întâmple sunt evidente. 

Dispozitivele care transformă condusul într-un joc video

Așadar, cum rămânem cu privirea la drum fără să ne rătăcim? O opțiune ar fi un display la nivelul capului, astfel încât șoferul să aibă toate informațiile importante în câmpul vederii. O astfel de tehnologie nu mai reprezintă doar o fantezie ruptă din filmele SF. Drept dovadă, unul dintre cele mai noi gadgeturi care o utilizează se numește Navion și a fost creat de firma elvețiană WayRay, notează Wired.

Deocamdată, dispozitivul se află în stadiul de prototip, dar dezvoltatorii săi promit proiectarea de holograme cu toate informațiile necesare pe parbriz. Gadgetul are dimensiuni mici și se poziționează pe bord, astfel încât nu ai fi nevoit să cumperi o mașină nouă cu tehnologia preinstalată pentru a beneficia de toate funcțiile. Indicatorii de navigație arată asemănător cu săgețile din jocul video Forza Horizon 2.

Dezvoltatorii spun că dispozitivul poate fi controlat prin gesturi. Totuși, un studiu recent arată că puțini consumatori sunt interesați de controlul prin gesturi al vehiculului, așa că nu putem considera această proprietate punctul forte al gadgetului. Dincolo de asta, dacă Navion funcționează, ar putea fi foarte util. Cei de la WayRay deja încurajează persoanele interesate să se înscrie pentru precomandă.

Compania elvețiană nu e singura care s-a gândit la un dispozitiv similar pentru mașină. Mini are în plan lansarea unei perechi de ochelari cu realitate augmentată încorporată. Ochelarii poartă numele de Mini Augmented Vision și odată ce îi pui la ochi, primești instant informații preliminare despre drumul pe care îl parcurgi.

În plus, poți seta puncte de destinație, display-ul de navigație îți afișează punctul de plecare și cel de sosire, precum și informații legate de limitele de viteză. Dispozitivul îți indică eventuale puncte de interes pe rută, primește notificări, îți oferă o vedere laterală pentru a parca mai ușor. Totuși, cel mai interesant element este de departe viziunea X-Ray, care face anumite părți ale mașinii transparente, astfel încât să poți vedea obstacolele, pietonii și alte vehicule apropiate de al tău.

Microsoft HoloLens și cum o să simțim hologramele

După cum am menționat și mai sus, marile companii IT cochetează de ceva timp cu ideea de hologramă. După Oculus Rift și Google Glass, Microsoft a lansat Windows HoloLens, un sistem care îmbină realitatea virtuală cu realitatea augumentată pentru a crea holograme în viața de zi cu zi.

Dispozitivul prezentat de Microsoft este un computer în sine. Are un display HD transparent, prin care utilizatorii pot vedea atât lumea reală, cât și proiecțiile virtuale și se bazează pe o un procesor, o placă video și un procesor holografic, special creat. Acesta poate intui spre ce se uită utilizatorul și poate proiecta imagini.

O altă companie interesată de utilizarea hologramelor este Ultrahaptics, din Marea Britanie. Englezii au venit cu o idee și mai îndrăzneață: au dezvoltat o formă unică de tehnologie, care permite utilizatorilor să primească senzații tactile de la obiecte tridimensionale invizibile care plutesc în aer.

Sunt folosite ultrasunete pentru a proiecta aceste senzații cu precizie, astfel încât utilizatorii să poată interacționa cu obiectele virtuale. Sriram Subramanian, unul dintre dezvoltatorii tehnologiei, a explicat faptul că dispozitivul aplică principiile forței de radiație acustice. Este folosită proprietatea undelor acustice de pune o presiune suficient de puternică pentru a genera senzații tactile pe piele.

Este încă în faza de prototip, dar creatorii săi consideră că are un potențial imens. Tehnologia s-ar putea dovedi utilă și în progresul medicinei. Ar putea permite chirurgilor să depisteze tumori prin folosirea feedback-ului haptic.