Cea mai mare imagine cu spațiul ocupă 200 de GB și e superbă

Cea mai mare imagine cu spațiul ocupă 200 de GB și e superbă

Dacă ați fost întotdeauna fascinați de spațiu, acum veți putea explora și voi stelele în detaliu folosind cea mai mare imagine spațială.

După câțiva ani în care au fost depășire recorduri după recoduri vizavi de cea mai mare imagine panoramică de pe pământ, cineva s-a gândit să atingă aceeași performanță cu o imagine spațială.

Ilustrată mai sus într-o formă redusă semnificativ este creația cercetătorilor de la Ruhr-Universitat Bochum din Germania. Publicată în urmă cu doar câteva zile, aceasta este cea mai mare hartă astronomică înregistrată vreodată. Este formată din 268 de capturi individuale realizate pe parcursul a 5 ani, iar rezultatul final are o rezoluție de 46 miliarde de pixeli sau 46 gigapixeli. Are o lungime exactă de 855.000 și o lățime de 54.000. Pentru a oferi o analogie mai clară pentru explicare dimensiunii, Moritz Hackstein, un candidat la doctorat care a participat la proiect a afirmat că ai avea nevoie de 22.000 de televizoare pentru a afișa imaginea folosind doar panouri Full HD.

Dimensiunea totală a fișierului din spatele acestei imagini spațiale este de 197GB. Pentru a o explora, a fost creat un viewer special cu o interfață ușor de navigat disponibil la această adresă. Trecând peste faptul că experiența explorării este una destul de spectaculoasă folosind această imagine, cercetătorii din spatele proiectului au un scop foarte bine definit pentru care au făcut acest efort. Ei speră să observe și să indexeze o colecție foarte mare de stele care uneori sunt mascate de diverse obiecte astrale și planete ce gravitează în jurul propriilor orbite. Până la ora actuală, au reușit deja să identifice aproximativ 50.000 de stele.

Citește și:
Etichete: