Cea mai mare panoramă din lume te plimbă prin munţii Mont Blanc

Cea mai mare panoramă din lume te plimbă prin munţii Mont Blanc

Cea mai recentă dovadă a obsesiei noastre pentru superlative absolute vine sub forma unui colaj foto ce se mândreşte cu titlu de cea mai mare panoramă.

Evoluţia tehnologică ne-a permis în ultimii ani imortalizarea unor secvenţe statice sau în mişcare la care în urmă cu ceva timp puteam doar să visăm. Printre acestea se numără şi , un titlu pe care creatorii unui colaj cu imagini din Mont Blanc şi l-au asumat doar acum câteva zile.

Aproape în fiecare an există un nou pretendent la titlul de cea mai mare panoramă. Cel mai recent exemplu constă într-o imagine imensă cu Mont Blanc – cel mai înalt munte al Uniunii Europene. Aceasta poate fi accesată în detaliu la următoarea adresă. Rezultatul final, o imagine de peste 365 gigapixeli, a fost obţinut prin asocierea a peste 70.000 de cadre imortalizate în două săptămâni din 2014 pe parcursul a 35 de ore muncă efectivă. Responsabilul proiectului a fost Filippo Blengini, un fotograf cu experienţă care a condus o întreagă echipă pentru materializarea ideii sale.

Efortul investit a fost cu atât mai semnificativ cu cât s-a desfăşurat la –10 grade Celsius şi 3500 metri altitudine. Instrumentul folosit la captură a fost un Canon 70D ajutat de un obiectiv Canon EF 400mm cu f/2.8 II IS. Pentru facilitarea procesului de imortalizare s-a mai folosit un braţ robotic. În total au fost capturate 46TB de imagini ce au fost lipite automat pe parcursul a două luni.

Pentru a înţeleg mai uşor dimensiunea fabuloasă a imaginii de 365 gigapixeli, gândiţi-vă că ar ocupa suprafaţa unui teren de fotbal dacă ar fi imprimată la o rezoluţie de 300 DPI. Din acest motiv experienţa navigării prin ea este atât de interesantă dacă vă apucaţi să daţi zoom pe tot felul de detalii arbitrare.

 

Citește și: