Cât ar costa să trimiți o scrisoare pe Marte

Cât ar costa să trimiți o scrisoare pe Marte

Te-ai întrebat vreodată câte timbre sunt necesare pentru trimiterea unei scrisori pe Marte și cam cât ar costa întregul proces?

Pentru a răspunde acestei întrebări simpatice, pusă de un copil pasionat de astronomie, Poşta regală britanică a făcut eforturi uriaşe, mergând până la a solicita sprijinul NASA, agenţia spaţială americană.

Cei de la Poștă au luat decizia de a apela la specialişti: serviciile poştale ale Majestăţii Sale au luat legătura cu Centrul spaţial Kennedy (Florida) pentru a stabili costul de trimitere a scrisorii în cadrul unei misiuni de explorare a NASA. Li s-a răspuns că, pentru a calcula costul de trimitere, trebuie să se ia în considerare cele 567 de milioane de kilometri, cât măsoară distanţa de la Pământ la Marte.

„NASA mi-a explicat că cea mai recentă călătorie a lor pe Marte, pentru transportarea robotului Curiosity, a costat 700 de milioane de dolari”, spune Andrew Smout de la serviciul clienţi al Royal Mail, citat de Agerpres. „Luând în considerare greutatea navetei, au apreciat că trimiterea pe Marte a unui obiect de 100 de grame ar costa 18.000 de dolari”, adaugă el.

Pe baza acestor informaţii, Poşta britanică „a ajuns la concluzia că cine vrea să trimită o scrisoare cu tarif normal cuiva care locuieşte pe Marte trebuie să plătească 11.602 lire sterline şi 16.140 de euro”, adică echivalentul a 18.416 timbre. Odată misterul elucidat, micul Oliver a mulţumit Royal Mail, adăugând totuşi că este „foarte scump să trimiţi o scrisoare pe Marte”.

Citește și:
Etichete: