22 iun. 2015 | 06:19

Căştile Beats sunt uimitor de ieftine, dar doar la producţie

ACTUALITATE
Căştile Beats sunt uimitor de ieftine, dar doar la producţie

Deşi producătorii nu vor anunţa niciodată aceste costuri, este uimitor cât de ieftină este o pereche de căşti când iese de pe liniile de producţie.

În doar câţiva ani, căştile Beats au devenit cele mai uşor de recunoscut din lume. Această popularitate se datorează în mare parte faptului că sunt purtate de atleţi, muzicieni şi celebrităţi dintr-o varietate foarte mare de domenii. Deşi numeroase teste au scos la iveală faptul că nu sunt cele mai calitative din lume sau cele mai performante din punctul de vedere al calităţii sunetului, preţul pentru o pereche este la nivel premium.

În teorie, foarte mulţi îşi doresc o pereche de căşti de 200 de dolari, mai ales când sunt purtate de Dr. Dre sau Lady Gaga. Nu ştiu însă dacă numărul persoanelor ar fi la fel de mare pentru o pereche de căşti de 18 dolari. Din păcate, un inginer cu numele Avery Louie a studiat foarte bine componentele şi procesele de fabricaţie folosite la o pereche de HD lansate în 2013 şi a ajuns la o concluzie uimitoare. Deşi acestea ajung pe rafturile magazinelor din SUA la 200 de dolari, valoare lor reală este mai mică de 10%. Aparent, costul pieselor este de aproximativ 18 dolari. Printre picanteriile descoperite la dezasamblarea căştilor se număr patru bucăţi de metal al căror scop aparent ţine doar de îngreunarea unei perechi de Beats Solo HD, pentru ca acestea să pară mai trainice când sunt manipulate. ,,Unul din aspectele grozave ale unor căşti Solo este cât de substanţiale se simt. Un pic de greutate în plus face un produs mai solid, durabil şi valoros.”

Trecând însă peste preţul infim, care are mari şanse să fie corect, ar fi bine să nu uitaţi că, precum orice alt gadget, piesele reprezintă doar o parte infimă din valoarea unui produs. Cele mai importante sunt costurile de marketing, cercetare, dezvoltare şi, nu în ultimul rând, licenţiere de anumite tehnologii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele