Canon 5Ds și 5Dr, primele DSLR-uri cu 50 de megapixeli. De ce a produs așa ceva?

Canon 5Ds și 5Dr, primele DSLR-uri cu 50 de megapixeli. De ce a produs așa ceva?

Canon a anunțat două aparate foto noi, din seria 5D, iar acestea sunt impresionante. Au 50 de megapixeli și un sistem îmbunătățit de autofocalizare. Canon face aproximativ ce a făcut Sony în urmă cu un an, dar oferă o rezoluție mult mai mare.

Canon 5Ds și Canon 5Dr au aceeași rezoluție de 50 de megapixeli, dar cel din urmă nu are filtru low-pass, care îi permite o mai bună reproducere a detaliilor. Filtrul acesta acționează asupra efetelor de moire și aliasing, care apar pe suprafețe repetitive și care pot distruge o imagine. Odată cu cele două aparate, Canon a lansat și obiectivul 11-24mm f/4L, rectiliniar care nu distorsionează obiectele din cadru.

Atât cu Canon 5Ds, cât și cu 5Dr, poți face poze în modul full frame la 50 de megapixeli, ori în mod crop. Totuși, cea mai mică rezoluție este de 19 megapixeli. Ambele camere au sistem de autofocalizare în 61 de puncte cu 41 de puncte în cruce. De asemenea, Canon laudă performanța aparatelor pentru subiecte în mișcare cu opțiunea iTR de recunoaștere inteligentă a fețelor și culorilor.

Cele două Canon 5D nu vin să înlocuiască 5D Mark III, poate cel mai cunoscut aparat foto DSLR pentru video. Acestea oferă Canon o nișă în piața DSLR, acolo unde rezoluția s-a „blocat“ la aproape 40 de megapixeli cu Nikon D800 și versiunile sale mai noi. Acum, Canon le oferă pe cele două cu 50 MP. Și că tot ziceam de Sony la început, în urmă cu peste un an compania a lansat Sony A7 și A7r, diferența fiind în megapixeli, sistemul de focalizare și lipsa filtrului low-pass pentru cel din urmă.

Citește și: