Britanicii dezvoltă tehnologia inspirată de filmele Star Wars

Britanicii dezvoltă tehnologia inspirată de filmele Star Wars

O tehnologia întâlnită în filmele Star Wars ar putea fi transformă în realitate de britanici.

Cei care au văzut Episodul IV din Star Wars probabil își amintesc scena în care Millenium Falcon era trasă către Steaua Morții prin intermediul unei unde speciale de tractare. Tehnologia aceea, care părea imposibil de realizat în anul 1977, ar putea fi acum transformată în realitate de către un grup de oameni de știință din Marea Britanie.

”Sunetul poate face ca obiecte de dimensiuni diferite să plutească în aer sau apă. Acest lucru ne permite să manipulăm celulele, lichidele, compușii sau vietățile fără a le atinge sau contamina. Cu toate acestea, este necesar ca ținta să fie acoperită cu elemente acustice sau manevrabilitatea va fi redusă”, au scris cercetătorii într-un studiu publicat de curând.

Conform BBC, aceștia din urmă s-au folosit de un ansamblu de 64 de difuzoare în miniatură pentru a crea unde sonore de o mare intensitate. Unde de tractare funcționează prin încercuirea unui obiect cu astfel de unde și astfel ia naștere un câmp de forță care ține obiectul în loc. Prin controlarea atentă a undelor, acest poate fi ținut într-un loc sau mișcat.

Aranjamentul nu funcționează decât cu obiecte de mici dimensiuni, în cazul de față fiind folosite bile cu cu un diametru de doar 5 milimetri. Un avantaj important este faptul că, spre deosebire de alte situații, cercetătorii nu au fost nevoiți să încercuiască obiectele cu boxe. Din câte se pare, tehnologia nu va fi folosită prea curând pentru a manipula obiecte de dimensiuni mari. Aceasta ar putea fi folosită, în schimb, în timpul intervențiilor chirurgicale sau pentru a administra medicamente.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: