Au fost create bateriile care se încarcă într-un singur minut

Deoarece bateriile reprezintă cea mai mare problemă a secolului 21, o echipă de cercetători de la Stanford lucrează intens la o acumulatori aluminiu-ion.

baterii alumini-ion

Chiar dacă suntem din ce în ce mai încântaţi de performanţele gadgeturilor inteligente pe care le folosim în viaţa de zi cu zi, nimeni nu este mulţumit de stresul provocat de Bateriile Litiu-ion au fost revoluţionare la un moment dat, dar limitările lor devin din ce în ce mai evidente.

Soluţia ar putea veni de la un grup de cercetători de la Universitatea Stanford. Ilustrat prin schema de mai sus, este vorba de un aluminiu-ion. În mod evident, acesta vine la pachet în egală măsură cu avantaje şi dezavantaje.

În primul rând, are şanse mult mai mici de a exploda, costurile sale de producţie sunt infime, iar timpul de încărcare este de aproximativ un minut. Aceasta nu este prima tentativă de a folosi aluminiu ca şi bază pentru baterii. În trecut însă, îşi pierdeau abilitatea de a conserva energie electrică după aproximativ 100 de cicluri. Noile baterii aflate în dezvoltare la Stanford rezistă până la 7500 de încărcări fără repercusiuni asupra eficienţei.

,,Noua noastră baterie nu se va aprinde, nici măcar dacă este găurită cu o maşină de găurit, a explicat, Dai Hongjie, profesor de chimie la Stanford. În ceea ce priveşte părţile negative ale ecuaţiei, aceste noi baterii nu pot produce decât 2 volţi, semnificativ mai puţin decât cei 3,6 V generaţi de o baterie litiu-ion. În plus, nu pot stoca decât aproximativ 40 W într-o baterie de un kilogram, în timp ce un acumulator Li-Ion are o plajă de la 100-206W/kg.

La cele mai multe dintre problemele sesizate, există deja câteva soluţii posibile. Rămâne să mai aşteptăm câteva săptămâni pentru a vedea cum evoluează proiectul.

Alexandru Puiu
16:35 07.04.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video