Alcatel-Lucent, gata pentru viitorul în care viteza 5G e totul

Alcatel-Lucent, gata pentru viitorul în care viteza 5G e totul

Comisia Europeană a recunoscut proiectul 5GNOW, coordonat tehnic de Alcatel-Lucent, pentru precizia cu care avansează în demersul de dezvoltare a noii generații de rețele mobile (5G). Acesta a fost finalizat în luna iulie a acestui an, iar debutul a fost în 2012.

Programul 5GNOW a identificat noi posibilități de creștere de 100 de ori a numărului dispozitivelor conectate în rețea și pentru modul în care rețeaua poate reacționa de 50 de ori mai rapid. Astfel, orașele inteligente, aparatura inteligentă și mediile legate de Internetul Lucrurilor se vor putea conecta în timp real la rețelele globale fără o programare prealabilă a alocării traficului de date necesar. Este de așteptat ca rețelele mobile să deservească miliarde de dispozitive și să satisfacă cerințe pentru diferite tipuri de trafic de date.

Actualele rețele, care susțin aplicații pentru descărcarea de videouri sau fișiere, nu dispun de flexibilitatea necesară pentru a rula miliardele de aplicații din viitor. Rețelele 5G trebuie configurate pentru a satisface pe de-o parte traficul video, dar și creșterea continuă a traficului de pe dispozitive mobile sau cu senzori low-end, dispozitive purtabile inteligente, automobile sau roboți industriali conectați în rețea în toată lumea, se arată în comunicatul remis „Playtech”.

În ultimii ani, Alcatel-Lucent și Bell Labs s-au implicat în proiecte cheie de cercetare alături de mai multe universități, organisme de standardizare, consorții din industrie, precum și alți stakeholders din industrie. Exemple recente includ: aderarea la Technische Universität (TU) Dresden’s 5G Lab și acordurile de colaborare cu Korean Telecom, și NTT DoCoMo.

Multe dintre programele în care compania se implică sunt inițiate sau recunoscute de către Comisia Europeană, majoritatea având legături cu 5G PPP. Acestea includ Fantastic-5G, 5G Norma, mmMAGIC, Flex5GWare și Metis-II.