Artă pentru nevăzători: picturi clasice imprimate 3D

Artă pentru nevăzători: picturi clasice imprimate 3D

Proiectul Unseen Art are un scop nobil și măreț deopotrivă: să le ofere nevăzătorilor șansa de a vedea picturile celebre, despre care toată lumea vorbește.

Ideea îi aparține lui Marc Dillon, designer originar din Helsinki, și presupune imprimarea 3D a celor mai cunoscute opere de artă, astfel încât să poată fi „văzute” și de nevăzători. Abordarea e unică, dar nu e prima oară când e folosită tehnologia 3D pentru a-i ajuta pe nevăzători. Acum nu mult timp, aceeași tehnică a fost folosită pentru a permite unei mame oarbe să simtă chipul copilului său nenăscut grație unui print 3D al celei mai recente ecografii. Bustul a fost însoțit de mesajul „Sunt fiul tău”, scris în alfabetul Braille.

Mona Lisa

Momentan, proiectul Unseen Art este în faza de strângere de fonduri pe platforma IndieGoGo, unde poți dona și tu, dacă îți place ideea. „Să ne imaginăm cum ar fi să nu știm cum arată zâmbetul Mona Lisei sau floarea-soarelui pictată de Van Gogh. Să ne imaginăm că am auzi oamenii tot timpul vorbind despre ele și că am ști de existența lor, dar nu am putea niciodată să le experimentăm. Pentru milioanele de oameni orbi, e o realitate”, explică dezvoltatorii în video.

print-3d

 

Citește și: