Descoperire NASA: există apă în formă lichidă pe planeta Marte

Descoperire NASA: există apă în formă lichidă pe planeta Marte

Anunțul NASA va avea loc la ora 18:00 și poate fi urmărit în direct pe site-ul agenției. NASA a programat o conferință de presă pentru 28 septembrie, în care cercetătorii agenției vor dezvălui o „descoperire științifică importantă” care a avut loc pe Marte. 

––––-

UPDATE :  NASA a făcut în sfârșit mult-așteptatul anunț și se pare că zvonurile s-au adeverit. S-a descoperit apă în formă lichidă pe planeta Marte. Deși se știa de ceva vreme că există gheață pe Planeta Roșie, forma lichidă a acesteia reprezintă o mare descoperire, deoarece aceasta poate susține viața.

Nu este vorba de râuri sau oceane, totuși. Oamenii de știință au investigat zone cu sare care prezintă urmele unei ape curgătoare, asemănătoare unei lacrimi care se scurge pe obraz. Descoperirea este mai veche, dar abia acum cercetătorii au primit confirmarea că acele „lacrimi” sunt în fapt urme ale existenței apei.

Echipa de cercetători a studiat urmele lăsate de acele picături lăsate de-a lungul fiecărei veri marțiene și au observat că acestea deveneau din ce în ce mai mari, până când venea iarna, iar acestea dispăreau.

În plus, solul Planetei Marte este acoperit cu un strat de sare, care poate stabiliza apa și o poate proteja de îngheț sau fierbere. Oamenii de știință subliniază că nu au găsit chiar apă curgătoare pe Marte. În mod frustrant, informațiile obținute de aceștia au fost colectate cu ajutorul unui dispozitiv care înregistra suprafața planetei în fiecare zi, la 3pm. La acea oră Marte este cel mai cald și uscat, așadar orice formă de apă lichidă s-ar evapora până ce dispozitivul ar putea s-o recepteze.

Cu toate astea, apa a lăsat o urmă evidentă pe suprafața planetei. Orice ar curge pe Marte este clar că hidratează sarea, și acea hidratare este evidentă. După ce a analizat informațiile primite de la dispozitiv, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că acele cristale de sare conțin molecule de apă, iar asta reprezintă o dovadă destul de clară că au fost depuse de o apă curgătoare.

Cercetătorii nu știu câtă apă este, sau de unde provine. Totuși, au câteva idei. Aceștia au dezvoltat o teorie conform căreia sarea de pe Marte absoarbe umezeala din atmosferă și astfel creează apă, sau poate gheața din interiorul planetei începe să se topească și astfel să treacă de la starea solidă la cea lichidă.

În orice caz, NASA are toate dovezile necesare pentru a susține că Marte poate găzdui viață, inclusiv viață umană. Așadar, tot ce trebuie să facem acum este să dezvoltăm modul în care vom coloniza Planeta Roșie.

––––-

S-a speculat intens pe marginea informațiilor pe care anunțul NASA le va face publice, printre zvonuri numărându-se descoperirea de microbi pe Planeta Roșie, care reprezintă tot o sursă de viață, chiar dacă nu sunt extratereștrii, sau descoperirea unei surse de apă.

Anunțul NASA pare să aducă rezolvarea unui mare mister care a învăluit până acum planeta Marte. În ciuda speculațiilor, NASA a dezvăluit mult prea puține detalii despre conținutul anunțului, și au afirmat doar că „au elucidat misterul”.

Printre experții NASA prezenți la eveniment se numără Jim Green, directorul Științelor Planetare și Michael Meyer, șeful programului de explorare a planetei Marte.

Cum agenția ne-a obișnuit deja, anunțul NASA ar trebui să conțină descoperiri inovatoare, având în vedere că în luna iulie aceștia au făcut publice informațiile despre descoperirea unei planete asemănătoare cu Pământul, Kepler-452b, care se află în afara sistemului nostru solar.

Anunțul NASA – cele mai plauzibile teorii

Una dintre teoriile ce înconjoară anunțul NASA de astăzi este că agenția ar fi descoperit viață microbiană, dar cel mai plauzibil este ca anunțul să conțină informații despre dovezi care atestă prezența apei curgătoare pe Planeta Roșie.

Această teorie este susținută și de faptul că la conferința anunțată va participa și Lujendra Ojha, de la Georgia Institute of Technology, primul cercetător care a venit cu teoria că Marte are râuri de apă sărată în lunile mai călduroase. Apa este un element cheie când vorbim de susținerea vieții, iar o astfel de descoperire ar putea ajuta și la descoperirea de forme de viață în Univers, iar anunțul NASA de astăzi ar putea să confirme acest lucru.

Până anul acesta, se credea că Marte este prea rece pentru a avea apă, dar în Aprilie s-a descoperit că solul este îmbibat sare, fapt care scade temperatura de înghețare a apei. Roverul Curiosity a descoperit bolovani la un metru adâncime care conțineau de patru ori mai multă apă decât se specula inițial.

Doar câteva ore ne despart de anunțul NASA care ar putea să confirme teoria conform căreia au fost descoperite râuri pe Marte, sau ar putea să dezvăluie informații complet noi, care ar putea revoluționa tot ce știm despre Marte. Pentru a fi printre primii care află ce detalii ascunde anunțul NASA, poți urmări evenimentul în timp real pe NASA TV, astăzi la ora 18:00.