NTT DoCoMo testează deja tehnologia 5G

NTT DoCoMo testează deja tehnologia 5G

Dacă tehnologia 4G este momentan pe buzele tuturor operatorilor din Europa și Statele Unite, în japonia, operatorul DoCoMo testează deja tehnologia 5G.

DoCoMo 5G

Suportul pentru testarea tehnologiei 5G este oferit de către giganții industirei de telecomunicații, Alcatel-Lucent, Ericsson, Fujitsu, NEC, Nokia și Samsung, care participă la aceste teste atât cu terminale mobile capabile 5G cât și cu infrastructura necesară acestor viteze. Samsung spune că folosesc 64 de antene pentru a atinge viteza de 1Gbps, și chiar și așa, această viteză este destul de mică în comparație cu specificațiile tehnologiei. Compania nu a menționat la ce dată va fi disponibilă tehnologia pe dispozitivele mobile și la operatori, însă cel mai probabil se discută implementarea ei până la sfârșitul acestui deceniu. Așadar avem timp suficient să ne bucurăm de 4G, iar până în 2020 acesta va fi implementat în aproape 100% din teritoriul țării noastre.

5G va aduce transmisii de date la un maxim de 10 Gbps, aproximativ de 10 ori mai mult decât viteza de transfer a unei plăci de rețea fizice de pe laptopurile și plăcile de bază actuale. Frecvența de lucru  a tehnologiei 5G va fi în benzi de peste 6 GHz. Comparat cu 4G-ul aceasta ar trebui să fie, în teorie, de 1000 de ori mai rapidă, pe lângă faptul că va oferi posibilitatea conectării a mai multor dispozitive simultan, pe aceeași antenă. Testele interne au început deja în centrul de cercetare DoCoMo din Japonia, iar cele externe vor fi pornite la începutul anului 2015.

Citește și: