11 oct. 2014 | 08:49

Yubi Navi, un baton inteligent care se înclină ca să te îndrume

ACTUALITATE
Yubi Navi, un baton inteligent care se înclină ca să te îndrume

Aflat momentan în stadiu de proiect, Yubi Navi e un baton care se înclină pentru a defini direcţia spre care trebuie să navigaţi.

ntt-docomo-yubi-navi-2

În aceste zile în Japonia are loc târgul de tehnologie , eveniment în cadrul căruia multe dintre produsele ce ajung în lumina reflectoarelor se află în stadiu de proiect. Yubi Navi este o astfel de creaţie.

Dintr-un punct de vedere, pare , o clonă de manetă de Wii. În realitate însă, este o cu totul altă mâncare de peşte. Nici măcar nu are vreun buton evident, doar un set de motoraşe la interior şi un locaş discret în care vă poziţionaţi degetul. Yubi înseamnă ,,deget” în limba japoneză, iar Navi este o referinţă clară către scopul aparatul. Prin prisma faptul că nu trebui să vă uitaţi la el, acesta este un dispozitiv de navigaţie care vă permite să vă bucuraţi mai mult de mediul înconjurător, decât de faptul că smartphone-ul din buzunar vă dictează direcţia.

Ideea din spate este atât de simplă, încât mi se pare uimitor că nu s-a gândit altcineva la ea înainte. Practic, partea de sus a aparatului îşi modifică poziţia, într-o direcţie sau alta, în timp real, pentru a înlocui clasicul ,,La următoarea intersecţia o luaţi la dreapta”. În plus, mai mult decât orice, dacă ar deveni un produs de serie, le-ar face viaţa mult mai uşoară persoanelor cu probleme de vedere care, în aglomeraţie, nu pot folosi un GPS clasic pentru că nu-l aud.

Dacă partea cu navigaţia nu era foarte evidentă, ascunsă într-o pereche de astfel de manete este o altă idee interesantă ce ţine de interacţiunea între două persoane. În momentul în care împerecheaţi două Yubi Navi, posesorii lor pot transmite experienţa ţinerii de mână. Este suficient ca unul dintre cei doi să strângă un gadget, iar cel de al doilea gadget se va încovoia, punând presiune pe podul palmei posesorului.

Personal, m-aş bucura ca Yubi Navi să-şi depăşească condiţia de prototip, dar am o reticenţă destul de mare.

ntt docomo yubi navi

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele