Windows 10 – sistemul dintre desktop și touchscreen

Windows 10 - sistemul dintre desktop și touchscreen

Microsoft a prezentat în această seară o versiune inițială pentru Windows 10, noul său sistem de operare. Cea mai importantă caracteristică este combinarea elementelor de Windows 7 cu cele de Windows 8, pentru o experiență comună între touch și desktop, cu specificații speciale pentru fiecare.

Windows 10

Windows 10 va rula pe toate dispozitivele companiei, dacă veți dori, de la calculatoare la telefoane. Practic, o aplicație făcută pe un sistem de operare poate rula pe mai multe dispozitive. Acestea vor fi disponibile în magazinul de aplicații One Store, unde utilizatorii vor descoperi programe pentru telefoane, tablete și calculatoare. E important pentru dezvoltatorii de aplicații. Aceștia vor construi o aplicație pe telefon, tabletă și laptop, pornind de la un cod comun. Evident, sistemele de operare vor fi specializate pentru diferite dimensiuni și funcții, dar pornesc de la aceeași origine.

Windows 10 desktop

Meniul de start va fi un cameleon care combină Windows 7 și Windows 8. Acesta va avea comenzile rapide din Windows 7, dar și aplicațiile în forme dreptunghiulare din Windows 8. Practic, combină tot ce aveam nevoie – aplicații și desktop. Putem intra din meniul de start în documente, foldere, Command Prompt, dar și în aplicații, cum ar fi OneNote, Mail sau Weather.

Un amănunt important pentru Windows 10 este această îmbinare a vechii modalități în care puteam vedea programele cu designul aplicațiilor noi. Snap View, adică posibilitatea de a micșora o fereastră pentru a vedea restul ecranului de start.

Microsoft Windows 10 va avea mai multe desktop-uri disponibile, pe care putem să deschidem mai multe ferestre și programe.  Practic, putem separa desktop-urile în funcție de nevoile noastre – business, personal sau orice altceva. Desktop-urile vor fi autonome și dacă suntem în cadrul unuia, putem comuta între aplicații ușor, fără a ne încurca de aplicațiile de pe alte desktop-uri.

Joe Belfiore despre Windows 10

Windows 10 touch

Modulul touch va fi recunoscut în funcție de dispozitiv. Pe tablete e simplu, va fi o variantă de Windows 10 unitară, exclusiv touch. Dar pentru dispozitivele hibride Microsoft va oferi o variantă mai complexă, care se modifică în funcție de diferite acțiuni. Dacă avem un laptop touch, atunci el va reacționa diferit atunci când îi scoatem tastatura sau îi întoarcem ecranul pe dos, ca la unele modele de Lenovo.

Există bara Windows Charm, care oferă căutare rapidă și un modul de start prin swipe din dreapta în stânga. Dacă facem swipe din stânga în dreapta avem un meniu de multitasking cu aplicații mai mari, asemănător cu cel de pe Windows Phone.

Windows 10 va fi compatibil și cu tabletele Surface, adică aplicațiile construite vor putea funcționa și pe acestea, iar Windows 10 va suporta și aplicațiile vechi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: