24 mart. 2014 | 11:00

Serviciile Google se încarcă mai rapid după adopţia imaginilor în format WebP

ACTUALITATE
Serviciile Google se încarcă mai rapid după adopţia imaginilor în format WebP

WebP, un nou format pentru fotografii, începe să fie adoptat la scară largă de Google, cu

Google Webp image format online youtube compresie

Pentru cei mai mulţi dintre noi, viteza accesului la internet nu mai este de mult o problemă. Asta nu înseamnă însă nu trebuie să fim atenţi la traficul generat. În definitiv, mulţi operatori de telefonie folosesc în continuare limite la volumul de date pe care îl puteţi descărca, fie de pe un smartphone, fie de pe un PC ce foloseşte un modem de date.

Cei de la Google încearcă să vă ajute când vine vorba de traficul la internet consumat, prin adopţia . Similar din punct de vedere al calității cu mult mai popularul JPEG, acest standard lansat de curând generează imagini mai mici cu 31%, fără ca rezultatul final să arate mai rău. Luând în calcul beneficiul, de acum înainte, toate imaginile de pe YouTube vin în acest format. Schimbarea, puțin vizibilă estetic, deja se reflectă în timpi de încărcare cu 10% mai mici pentru orice pagină YouTube. Aparent, această modificare a fost suficientă pentru micşorarea traficului suportat lunar de serverele Google cu câţiva terrabytes de date mai puţin.

Pe termen scurt, oficialii gigantului din Mountain View au anunţat că vor integra standardul WebP ca algoritm de compresie în versiunile de Google Chrome pentru iOS şi Android. Această schimbare se traduce prin comprimarea la nivelul serverelor Google, în timp real, a imaginilor pe care urmează să le vedeţi pe smartphone. În testele interne ale companiei, această metodologie s-a reflectat în imagini afişate cu 25% mai repede. În plus, fişierele efective vor fi comprimate cu până la 60%. Nu trebuie decât să activaţi din meniul de configurare al Chrome funcţia „Reduceţi utilizarea datelor”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele