25 mart. 2014 | 11:25

Primul spyware Google Glass – Nici ochelarii inteligenți nu scapă de viruși

ACTUALITATE
Primul spyware Google Glass - Nici ochelarii inteligenți nu scapă de viruși

Pentru simplul fapt că orice sistem computaţional este vulnerabil, ochelarii inteligenți nu au de ce să facă excepție. A apărut primul spyware .

Google Glass Spyware vulnerabilitate securitate

Deşi încă se mai dezbate intens dacă să fie un produs de succes, cu siguranţă faptul că a apărut prima aplicaţie de tip spyware Google Glass nu ajută.

Virusul se manifestă prin fotografii făcute arbitrar. În teorie, în momentul în care o pereche de ochelari Google imortalizează un cadru, se aprinde un LED indicator de atenţionare. Se pare însă că acea măsură nu este obligatorie. Un grup de experţi în securitate, cu numele de Mike Lady şi Kim Paterson au creat un program de tip sspyware Google Glass capabil să declanşeze realizarea de fotografii, fără ca purtătorul ochelarilor sau persoana din faţa lor să-şi dea seama. Pentru a duce lucrurile la următorul nivel, aplicaţia în cauză face fotografii la fiecare 10 secunde, pe care ulterior le urcă pe un server de la distanţă.

Totul se petrece în fundal, iar singura măsură pentru ca astfel de aplicaţii să nu existe este o sugestie adresată dezvoltatorilor.

Într-un interviu cu cei de la Forbes, Paterson a explicat cât de simplu este ca cineva să creeze astfel de programe. ,,Partea de speriat pentru noi este că, deşi există o politică precum că nu poţi închide display-ul în momentul în care foloseşti camera, nu există nimic care să te împiedice să o faci.

Partea bună, dacă o putem privi aşa, este că aplicaţia în cauză a fost generată ca o dovadă de concept, menită să demonstreze nişte vulnerabilităţi grave în produsul gigantului din Mountain View. Înainte că cei de la Google să fie atenţionaţi de funcţionalitatea ei şi să o şteargă, aceasta a stat un pic şi în magazinul virtual al gigantului, pe Google Play. Rămâne să vedem cât de radical va reacționa Google cu aplicaţiile Glass în momentul în care acest produs va putea fi cumpărat de oricine.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele