Primii roboţi care văd prin pereţi datorită reţelelor WiFi [VIDEO]

Primii roboţi care văd prin pereţi datorită reţelelor WiFi [VIDEO]

Fără a folosi un sistem optic bazat pe raze X, tocmai au apărut primii roboţi capabili să vadă impresionant de bine prin pereţi.

perete wifi

Scenariul pare absurd la prima vedere. În jurul a patru pereţi fără uşă, care în centru au un butoi, se plimbă la joasă înălţime doi roboţi care se orientează în spaţiu folosind antene. Cum este posibil ca respectivele creaţii electronice să poată desluşi cu precizie foarte mare ce se află în spatele pereţilor?

Aceşti roboţi au ieşit din laboratoarele de cercetare ale Universităţii din California. Spre deosebire de alte creaţii similare, pentru a se deplasa în spaţiu, folosesc antene WiFi, în loc de camere video sau sisteme de captură 3D, gen Kinect. Pentru ca întreaga reţetă să funcţioneze, sunt necesari doi roboţi, unul pe post de emiţător de semnal şi un al doilea, plasat la o distanţă constantă, pe post de receptor. Magia stă în abilitatea celui de al doilea robot de a interpreta variaţiile de intensitate de semnal WiFi cauzate de obiecte amplasate în spaţiul înconjurător. Prin această metodă, după câteva minute, se realizează o hartă foarte precisă a zonei, evidenţiată în imaginea de mai jos.

Pe viitor, cercetătorii implicaţii în acest proiect speră să folosească aceşti roboţi pentru a căuta şi salva oameni blocaţi sub dărâmături. Utilizarea roboţilor în arheologie sau pentru stabili nivelul de ocupare al unui spaţiu reprezintă alte câteva scenarii posibile.

Screen Shot 2014-08-07 at 08.26.28

În urmă cu câţiva ani, ceva similar a fost realizat de către Cougar20-H, un robot de supraveghere foarte scump şi complex, dotat cu un amalgam de senzori.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: