Poate redeveni VIA un competitor pentru procesoarele x86?

Poate redeveni VIA un competitor pentru procesoarele x86?

Atunci când vine vorba de procesoare pentru PC avem două alegeri, AMD sau Intel. Nimeni nu a mai luat în calcul de multă vreme procesoarele de la VIA, probabil de pe vremea lui Cyrix.

VIA Isaiah II Bay-Trail

Intel a devenit în ultima vreme jucătorul dominant pe această piață, iar competitorul cel mai puternic vine din segmentul ARM. În segmentul de x86, VIA este o companie care încă activează în acest domeniu, și care speră la o reîntoarcere pe piața de larg consum, însă multe din ultimele lor încercări s-au soldat cu un eșec. Ultimul lor produs, Isaiah II, încearcă din nou să se afirme, momentan în stadiu de produs nefinalizat, printr-o serie de benchmark-uri unde se luptă cot la cot cu procesoarele din segmentul low-end ale competitorilor AMD și Intel.

VIA Isaiah II va fi un procesor low-power, cu 4 nuclee, un procesor produs în litografia de 28 nm. Acesta deține suportul pentru 64 biți și instrucțiuni AVX2, ceva ce regăsim pe CPU-urile Haswell. Comparațiile de mai jos sunt mai puțin echitabile, însă sunt cele mai bune în acest moment. Noul procesor de la VIA își va regăsi probabil locul în industria aerospațială, decât pe segmentul de desktop și implicit cel consumer. Noul cip va fi lansat pe data de 31 august, moment la care vom afla mai multe informații despre direcția companiei.

Pe de altă parte, VIA este o companie ce își are originile în Asia, și probabil piața asiatică va fi cea care va beneficia de implementarea acestui procesor.

Via_Isaiah_II_specs

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: