05 iun. 2014 | 19:00

Intel dezvăluie noul procesor deblocat Pentium

ACTUALITATE
Intel dezvăluie noul procesor deblocat Pentium

Intel a fost destul de criticat în ultima vreme pentru că nu oferă procesoare deblocate la prețuri mai accesibile.

Intel Pentium 1

În trecut, această decizie a fost un motiv destul de bun pentru AMD să aibă procesoare mai ieftine, fără limitări interne din punct de vedere al overclocking-ului, având pe segmentul low-end și mainstream o serie destul de completă. Intel este acum interesat de acel segment de piață și va oferi utilizatorilor primul produs de acest gen, sub forma lui Pentium Anniversary Edition, sau Pentium G3258.

Acesta are o frecvență de bază de 3.2 GHz însă prin overclocking, doar cu un sistem mai bun de răcire cu aer, există potențialul pentru atingerea frecvențelor de 4.2 și chiar 4.4 GHz, poate chiar și mai mult, în funcție de cât de bun este fiecare cip. Noul procesor Pentium G3258 va avea un preț de retail de doar 72 de dolari, aproximativ 300 Lei.

La acest nivel de preț, AMD oferă un Athlon X4 750K Trinity, un procesor pe FM2, și este posibil ca noul procesor Intel să performeze ceva mai bine, având în vedere că majoritatea aplicațiilor încă beneficiază doar de pe urma a două nuclee de procesare, neștiind să lucreze eficient cu mai multe. Aici se includ desigur și jocurile, care, chiar și în prezent, sunt dependente de frecvența cât mai mare a procesorului și nu de numărul de nuclee ale acestuia.

În aplicațiile multi-thread, procesorul de la AMD se va comporta probabil mai bine, totuși va trebui să așteptăm până la apariția primelor benchmark-uri mai complexe pentru a demonstra acest lucru.

Intel Pentium 2