Nokia revine. Finlandezii anunță o tabletă cu platforma celui mai mare rival Microsoft

Nokia revine. Finlandezii anunță o tabletă cu platforma celui mai mare rival Microsoft

Nokia N1 este primul dispozitiv lansat de compania finlandeză după contractul de vânzare încheiat de curând cu cei de la Microsoft.

nokia n1 4

Se credea la un moment dat că Nokia nu are de gând să revină cu un dispozitiv foarte curând. Compania finlandeză a vândut mare parte din afacerile sale celor de la Microsoft, iar zvonurile indicau faptul că Nokia se va concentra pe dezvoltarea afacerilor pe care le-a păstrat pentru a le face cât mai profitabile. Acum însă, Nokia ne demonstrează tuturor că ne-am înșelat și lansează dispozitivul Nokia N1, o tabletă care seamănă foarte mult cu iPad mini 3 de la Apple.

Cele mai mari asemănări sunt la design, incluzând aici și plasamentul butoanelor și a camerei foto. Dispozitivul are același ecran cu o rezoluție de 2.048 x 1.536 de pixeli și o diagonală de 7,9 inci, iar corpul metalic, la fel ca la HTC One M8, este dintr-o singură bucată. După cum notează cei de la Verge, singurele lucruri care lipsesc pentru ca N1 să arate exact ca un iPad sunt marginile teșite, un buton ”Home” și un logo Apple. Nokia, însă, a reușit să aducă și niște lucruri bune în plus. În primul rând, cu o grosime de doar 6,9 milimetri, Nokia N1 este la fel de subțire ca iPad Air. Conectorul, de asemenea, este un USB tip C reversibil.

nokia n1 6

Unul din marile plusuri ale acestei tablete este sistemul de operare Android 5.0 Lollipop în variantă stoc. Nu se știe încă dacă vom avea parte de serviciile Google instalate, însă este dotat cu un software creat de cei de la Nokia denumit Z Launcher. Printre altele, Z Launcher permite desenarea unei litere pe ecranul principal pentru a efectua căutări în telefon. Creatorii au implementat și un sistem care permite schimbarea listelor de aplicații și contacte afișate pe baza locației, dar și pe baza activității întreprinse la momentul respectiv.

collage nokia n1

 

Cei de la Foxconn au primit licență pe design-ul industrial, brandul Nokia și Z Launcher, devenind astfel parteneri ai companiei. Nokia N1 va fi lansat pe la mijlocul lunii februarie în China pentru echivalentul a 249 de dolari, urmând după aceea Rusia și alte țări europene. Mai multe despre viitoarea tabletă Nokia pe site-ul oficial.

Tableta Nokia N1 va folosi un procesor Intel Atom cu patru nuclee, o memorie RAM de 2GB și un spațiu de stocare de 32GB. Camera principală va fi de 8 megapixeli cu una secundară de 5 megapixeli.