MIT testează ideea de centrale nucleare plutitoare

, 19 Apr, 11:30

Sunt sigur că tsunami-ul și cutremurul din Japonia din 2011 sunt destul prezente în mintea multora dintre noi, în special când centrala nucleară Fukushima Daiichi a fost în centrul dezastrului.

MIT Centrale Nucleare

MIT are o serie de concepte pentru a preveni efectele produse de calamitățile naturale, mai ales pentru centralele nucleare.

Compania lucrează împreună cu Universitatea din Wisconsin și Chicago Bridge and Iron pentru a dezvolta un concept de centrală nucleară izolată, pe apă. Ideea de centrale nucleare plutitoare este similară platformelor de petrol folosite în prezent, care sunt construite pe platforme mobile, pentru a putea fi mutate în funcție de zona în care forează după aurul negru.

Acest tip de construcție ar putea fi semnificativ mai sigur decât cele construite pe pământ, în primul rând pentru că, în cazul unei catastrofe, apa ar împiedica dispersia extinsă a materialului radioactiv. În al doilea rând, tot apa care înconjoară platforma ar putea fi folosită cu succes pentru răcirea reactoarelor în timpul funcționării acestora, chiar mai bine decât se poate face acest lucru în prezent.

Desigur, ca orice idee și concept nou, sunt multe lucruri care pot fi calculate greșit. În cazul unui dezastru nuclear, nu ar fi afectate atât de repede sau poate chiar deloc zonele populate, însă scurgerile ar putea afecta viața marină, făcând zona respectivă un pericol pentru oricine ajunge acolo. Vom vedea în câțiva ani dacă acest concept de centrale nucleare plutitoare este totuși realizabil și dacă ideile vor fi puse și în practică.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
loading...
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail