Lockdown, carcasa HDD extern cu criptare hardware [REVIEW]

Lockdown, carcasa HDD extern cu criptare hardware [REVIEW]

Lockdown review (12)

Criptarea hardware este des folosită pe laptopurile de business, pe stațiile de lucru din companii care lucrează cu informații sensibile, sau chiar pe dispozitive mobile de transfer și stocare de date. Lockdown este un astfel de dispozitiv. E drept, criptarea este folosită doar în cazurile amintite mai sus, unde o scurgere de date poate însemna pierderi majore pentru compania implicată.

Există unii utilizatori care ar prefera de asemenea să știe că datele lor sunt în siguranță și care ar plăti extra pentru un astfel de dispozitiv. Prețul lor este semnificativ mai mare, e adevărat, însă în anumite situații veți realiza că ar fi fost bine să dețineți un dispozitiv, pe care să vă salvați o serie de date importante.

Design

Lockdown review (1)

Lockdown este o carcasă externă pentru HDD-uri de laptop, ce poate adăposti un HDD cu capacitate până la 2 TB, cu conexiune internă SATA și cu conectivitate USB 3.0. Design-ul este relativ simplist, înafara afișajului și a tastaturii de tip touch prezente pe suprafața exterioară a acestuia.

Partea inferioară este cromată și, chiar dacă să spunem că îi oferă o notă de eleganță acestui dispozitiv, se va zgâria destul de repede, mai repede decât un iPod, de exemplu. Pe de altă parte fiind un dispozitiv securizat, ar trebui să atragă mai puțină atenție, de aceea am fi preferat o carcasă complet neagră.

Lockdown review (14)

Carcasa vine în cutie cu o mică șurubelniță și cu patru șuruburi pentru montarea HDD-ului și pentru închiderea capacului inferior. Pe partea frontală, Lockdown deține un afișaj ce este vizibil atunci când HDD-ul este conectat la PC prin cablul USB.

Lockdown review (10)

Este de notat faptul că, în pofida faptului că USB 3.0 oferă o energie suficientă pentru un HDD, producătorul nu a vrut să mizeze doar pe acest lucru și a adăugat și un port auxiliar de alimentare și cablul aferent în pachet. Astfel, dacă utilizatorul folosește HDD-ul la un laptop cu USB 2.0, iar HDD-ul are o capacitate mare, este posibil să fie nevoie și de al doilea cablu pentru o funcționare corectă.

Lockdown review (13)

Specificații

[table id=224 /]

Utilizare

Lockdown review (7)

Avantajul criptării hardware este dat în primul rând de faptul că nu afectează performanța de transfer. Așa se întâmplă cu orice fel de produs de acest tip. În momentul în care avem un software care controlează procesul de criptare/decriptare a datelor viteza de transfer este sensibil mai mică. Oricum, în cazul produsului de față vorbim de un HDD normal, un SSD destinat segmentului de consumer nu ar funcționa în această carcasă, cel puțin nu cu criptarea activată.

Lockdown review (2)

Instalarea este foarte simplă: după introducerea HDD-ului și închiderea capacului inferior, se conectează la portul USB și criptarea se face direct de pe HDD, cu ajutorul tastaturii de tip touch. Meniul este foarte intuitiv și deține funcțiile importante.

Lockdown review (5)

Dispozitivul funcționează atât cu un HDD nou, curat, cât și cu unul care deține deja informații. Criptarea se face la nivel hardware și, chiar dacă HDD-ul este scos din carcasă și conectat direct la PC, informațiile nu vor fi vizibile pe acesta.

Cheia de decriptare se află doar în dispozitivul extern. În cazul în care uităm parola, datele nu pot fi accesate sau copiate pe alt dispozitiv. Există o metodă de a obține un MasterKey de la Satechi, producătorul dispozitivului, însă e important să o salvăm, pentru că această cheie este unică și, dacă cineva intră în posesia ei, poate accesa apoi informația de pe HDD.

Lockdown review (9)

Concluzii

Lockdown este un dispozitiv care merită atenție tocmai prin funcționalitatea pe care o oferă. Indiferent de modul de utilizare a acestuia, chiar dacă e vorba de o corporație sau de un utilizator de rând care dorește să își știe în siguranță datele, un dispozitiv de 2 TB criptat poate oferi o liniște mult mai mare.

Prețul Lockdown este de 300 lei și poate fi achiziționat din magazinul online QWERTY.roEste un preț sensibil mai mare decât al unei carcase simple pentru un HDD Extern pe USB 3.0, însă consider că, dacă ești îngrijorat de datele pe care le ții cu tine, nu poți pune un preț mic pe aceste date.

Lockdown review (3)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: